Una explosió química ocorreguda cap a tres quarts de deu del matí a l'exterior de l'empresa Simar, d'Igualada (Anoia), va provocar ferides lleus a sis persones i un gran núvol tòxic que va obligar al confinament de milers de veïns de sis poblacions de la comarca de l'Anoia. La reacció química es va originar quan es descarregava àcid nítric d'un camió en un dipòsit de l'empresa Simar i, per causes desconegudes, es va produir una barreja d'aquest compost amb sulfur fèrric i una tercera substància que no s'ha determinat, cosa que va causar una reacció química semblant a una explosió i el consegüent núvol tòxic.

A causa d'aquest succés, van quedar ferides de caràcter lleu tres persones, un treballador de Simar i dos transportistes, un dels quals hauria patit una cremada, que van ser traslladades pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a l'hospital d'Igualada. Tres bombers van ser també atesos en el mateix lloc del succés, situat al polígon Les Comes, per irritació lleu als ulls. Protecció Civil de la Generalitat va ordenar primer el confinament en les seves cases i en els seus llocs de treball dels habitants d'Igualada i Òdena, i després va estendre l'alerta als veïns de Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Jorba i Sant Martí de Tous. Més de 60.000 persones d'aquestes poblacions van haver de passar el matí confinades, molts d'ells nens i joves que es trobaven en els seus centres escolars, on van estar tancats fins que es va donar permís perquè fossin recollits pels seus pares, quasi a l'hora de dinar.

Talls de circulació

Com a conseqüència de l'explosió i el gran núvol tòxic, també es va haver de tallar la circulació de trens entre la Pobla de Claramunt i Igualada de la línia Llobregat-Anoia (R6) dels Ferrocarrils de la Generalitat. Els bombers també van restringir l'accés al polígon Les Comes i es van tancar al trànsit rodat, durant tot el matí, les sortides 555 i 554 de la A-2 (Barcelona-Lleida) a Igualada en els dos sentits de la marxa.

L'espectacular núvol de color marró ataronjat, que podia causar irritacions a les mucoses, no es va dissipar durant hores a causa de les condicions meteorològiques, ja que amb prou feines bufava el vent a la zona d'Igualada i hi havia núvols alts i mitjans que taponaven els gasos i dificultaven la seva dissolució. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler va apuntar que encara es desconeixen les causes de la incidència i que s'haurà d'investigar.