26 de febrer de 2015
26.02.2015

Mas: "L'únic camí que ens queda són les eleccions del 27-S"

El president català lamenta la decisió del Constitucional i que la voluntat de l'Estat sigui que "no hi ha res a parlar"

26.02.2015 | 10:07
Mas: "L'únic camí que ens queda són les eleccions del 27-S"

El president català, Artur Mas, va advertir ahir que l'anul·lació del 9-N i de la llei de consultes per part del Constitucional (TC) deixa les eleccions del 27-S com a únic "camí democràtic i legal" per consultar als catalans, davant un Estat que vol que Catalunya "claudiqui de les seves aspiracions i es dilueixi". Davant uns dos-cents empresaris, en una conferència en el Cercle d'Economia a Barcelona, Mas va lamentar que "si el TC diu 'no' parcialment a la llei de consultes i 'no' al decret de convocatòria del 9-N, vol dir que només ens deixen un camí per consultar al poble de Catalunya en forma d'eleccions". "Si la voluntat (de l'Estat) és que no hi ha res a parlar, és impossible. No es tracta de trobar una via intermèdia, sinó que claudiquem en les aspiracions d'una part significativa del poble de Catalunya", va criticar. "Només ens queda un camí democràtic i legal per poder fer la consulta, que en algun moment hem de fer -va recalcar-, entre altres coses perquè quasi és impossible dirigir la política catalana els anys vinents de manera solvent i convincent si no resolem la qüestió de la relació entre Catalunya i Espanya en el futur".

Tot i així, Mas va reconèixer que les eleccions del 27-S són "el pitjor dels instruments disponibles" per consultar als catalans, però un camí "legal i democràtic" per donar-los l'oportunitat de posicionar-se sobre si "volen conviure d'una manera diferent". Per al dirigent és "l'únic camí" que queda, ja que l'alternativa seria "plegar veles", "renunciar a l'autogovern", una "dissolució absoluta" en el "magma del mateix autogovern per a tot el món" i la "pèrdua de la personalitat pròpia de Catalunya".

En aquest sentit, el president català va lamentar el "bloc de formigó impenetrable" del Govern, amb el qual "no hi ha hagut manera d'avançar ni un mil·límetre", ja que va afirmar que en "cada decisió del Consell de Ministres i del Congrés", Catalunya "perd una ploma". Tot i així, el president català va recordar que "el diàleg mai s'acaba", si bé fins ara hi ha hagut "un diàleg de sords".

Mantenir impostos

D'una altra banda, va relatar que el Govern català haurà de mantenir alguns dels impostos creats durant la crisi per una qüestió de "justícia" social, i que si bé alguns dels nous impostos "són revisables" en època de bonança econòmica, altres "és lògic que es mantinguin amb vista al futur".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema