El jutge Santiago Vidal, suspès pel CGPJ durant tres anys per col·laborar en la redacció d'una constitució catalana, va admetre ahir que era "possible" que es presentés com a número 2 de la llista d'ERC a Barcelona a les eleccions municipals. En una entrevista a Rac 1, Vidal va declarar que comparteix amb el cap de llista dels republicans, Alfred Bosch, la independència amb les estructures del partit i que considera que el seu projecte és molt engrescador. Tot i així, va assegurar que si rebés una oferta de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, també hi aniria a parlar. La decisió final l'anunciarà al voltant del 15 de març després d'una "reflexió serena".

Mentrestant continuen les mostres de suport al magistrat. Jutges, advocats i funcionaris de justícia es van concentrar ahir a les portes de l'Audiència de Barcelona en suport al magistrat Santiago Vidal, en un acte que es va convertir en un clamor independentista i al qual van assistir polítics d'ERC, ICV, EUiA i Podem i cap de CiU. La concentració va ser convocada davant el Palau de Justícia de Barcelona per l'associació Juristes per la Llengua i s'hi van adherir Jutges per la Democràcia, Juristes per la Independència i la Comissió en Defensa dels Drets Humans del Col·legi d'Advocats, entre d'altres entitats i organitzacions sindicals.

Amb el lema "Tots som Santi Vidal", els manifestants van rebre amb crits de joia i crits d'"independència" al magistrat -acompanyat de la seva dona i la seva filla- a la seva sortida del Palau de Justícia, que el jutge haurà d'abandonar dimarts que ve, una vegada el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) li notifiqui oficialment que està suspès per tres anys.

A la concentració hi van assistir, entre altres, els diputats del Parlament Anna Simó, Pere Aragonès, Oriol Amorós, d'ERC, Salvador Milà (ICV) i David Companyon (EUIA), així com el diputat republicà al Congrés Joan Tardà. També va anar a l'acte l'ex fiscal Anticorrupció i ex fiscal Superior de Catalunya Carlos Jiménez Villarejo, ara integrat a Podem, que es va fondre en una emotiva abraçada amb Santiago Vidal per a sorpresa d'alguns dels assistents, que en veu alta es preguntaven per què havia anat a la concentració "si no és independentista". A l'acte, ple de banderes independentistes i que va acabar amb l'himne d'"Els Segadors", no va assistir cap membre de CDC, encara que la formació va explicar que tenia previst que un dels seus dirigents vagi a la manifestació de suport al jutge que s'ha convocat per avui. No van faltar a la manifestació magistrats de l'Audiència de Barcelona, com Josep Niubó, Joan Francesc Uría o el ja jubilat Josep Maria Pijuan, que va ser instructor del "cas Palau" i va compartir sala amb Santiago Vidal. Entre els assistents hi figuraven també Xavier González de Rivera, portaveu de Jutges de la Democràcia i dels jutges signants del manifest proconsulta, la magistrada del TSJC i exconsellera de Treball amb el tripartit Mar Serna, a més d'advocats i funcionaris de justícia, la majoria de l'Audiència de Barcelona.

Santiago Vidal es va dirigir als manifestants i els va prometre que seguiria treballant per aconseguir "el somni de la seva vida: veure néixer la República catalana", cosa que els assistents van rebre amb crits de "Visca Catalunya Lliure" o "Independència". El jutge va agrair el suport que havia rebut "en aquests dies tan difícils" i va emplaçar els manifestants: "vosaltres sou el pal de paller d'aquest país. El futur no està escrit, és vostre".

Les reaccions

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va afirmar que la suspensió del CGPJ al jutge Santiago Vidal per haver redactat una constitució catalana responia a la necessitat d'impedir una politització de la justícia. Segons va assegurar, era fruit de la voluntat d'"evitar que es produeixi per part de determinats jutges actuacions que són alienes a la seva funció jurisdiccional i a les obligacions que assumeix com a conseqüència d'aquest exercici establertes a la pròpia Constitució i les seves normes de funcionament, que accepten quan ingressen a aquest cos". La vicepresidenta va voler completar així l'explicació que havia fet el ministre de Justícia, Rafael Catalá, que va assegurar que tot el procés que havia culminat amb la sanció a Vidal "respon a un procés reglat" on l'instructor havia dut a terme un procediment, havia comptat amb el suport de la fiscalia, i finalment ho havia sotmès al ple del CGPJ, que és qui havia imposat la suspensió.