L'extresorer del PP Luis Bárcenas es va negar a respondre ahir a la comissió d'investigació del Parlament sobre corrupció i frau fiscal. Bárcenas, a través d'una videoconferència, va dir que ell no estava imputat per delictes vinculats a la corrupció política, com tràfic d'influències, prevaricació o suborn. "Poc tinc a aportar des de la meva experiència", va dir en referència a aquests punts. Sobre delictes fiscals, va dir que estava pendent de judici i per això no en volia comentar res. "En general, sobre paradisos fiscals, no sóc expert, sóc expert en algunes coses, però sobre això no tinc cap experiència", va afirmar.

La compareixença va començar amb Bárcenas preguntant sobre el motiu exacte de la seva intervenció. El president de la comissió d'investigació, David Fernández, li va dir que ho feia com a persona que estava implicada en casos de corrupció i finançament irregular de partits. Bárcenas va assegurar que en tot cas ell no tenia res a veure amb casos vinculats a Catalunya, però Fernández li va recordar que també s'havien citat càrrecs polítics estatals. L'exgerent i extresorer dels populars espanyols va dir que ell no estava imputat pels delictes de tràfic d'influències, prevaricació o suborn, delictes vinculats a la corrupció i, per tant, en aquest tema no tenia "absolutament res a aportar des de l'experiència". Sobre els delictes fiscals, va dir que no en parlaria perquè estava pendent d'un judici a l'Audiència Nacional sobre això.

Més endavant, el president de la comissió va llegir literalment la carta que es va enviar a Bárcenas per comparèixer, que ja esmentava la corrupció política, el frau fiscal i el finançament irregular de partits en les últimes dècades.

Les valoracions

La voluntat de no declarar va ser interpretada pel PSC com una suposada "evidència" de la coordinació entre Bárcenas i el PP davant l'obertura del judici oral per la presumpta caixa B dels populars. "No he coordinat cap defensa. La meva defensa està per sobre de qualsevol coordinació", va garantir l'exgerent, extresorer i exsenador del PP, que es va permetre ironitzar amb el missatge que li va enviar Mariano Rajoy al mòbil: "En Luis sempre és fort". El passat mes de gener, Bárcenas sí va respondre les preguntes dels diputats balears en una comissió d'investigació similar a la que ha engegat el Parlament. Bárcenas va explicar que aleshores la instrucció del cas encara estava oberta i les seves paraules podien tenir una incidència "relativa". En canvi, un cop el jutge Pablo Ruz va tancar la instrucció al març, la seva defensa havia decidit no fer cap declaració.

Entre les poques respostes de l'extresorer popular se li va escoltar dir que els comptes a Suïssa -que encara manté- eren seus i no pas del PP i que la seva fortuna estava construïda a partir de la seva activitat professional i no guardava "cap relació" amb la corrupció. A més, va explicar que les donacions que rebia el PP eren les mateixes que havien rebut "la resta de partits a Catalunya" i no esperaven "cap contrapartida". Segons Bárcenas, "corrupció política és el 3%, i en aquest cas no hi ha ni 3, ni 2 ni 1%; només hi ha donatius d'empreses o persones que volen col·laborar amb un determinat projecte polític". L'extresorer va afirmar que les donacions d'empreses es feien a canvi de bona relació amb el PP o "afecte", però no pas a canvi de contractes públics.

En resposta al diputat del PP Santi Rodríguez, va dir que no tenia cap relació ni coneixia la família Pujol Ferrusola, i va reconèixer que les entitats financeres havien condonat deutes a totes les formacions polítiques, inclòs el PP. "Ha sigut una pràctica general, incorrecta, però general", va dir. A petició del portaveu de C's a la comissió, Carlos Carrizosa, i de la CUP, Isabel Vallet, va matisar les paraules per reconèixer que no tots els partits s'havien beneficiat d'aquestes pràctiques. El diputat del PSC Jordi Terrades va dir que el seu partit havia renegociat el deute, però el segueix pagant.

La picabaralla

Amb un dels diputats amb qui més es va enfrontar Bárcenas va ser el diputat d'ICV-EUiA Joan Mena, que li va dir "Alí Babá" i "lladre", cosa que va fer enfadar l'extresorer, que li va demanar "bona educació i cortesia". Mena li va respondre que estava sent més educat del que molta gent del carrer seria i va apel·lar a la seva llibertat d'expressió, cosa que també va defensar el president de la comissió. Bárcenas va demanar a David Fernández empara davant de certes expressions, però Fernández no li va fer cap retret a Mena.

L'extresorer del PP també va considerar que el "soroll mediàtic" al voltant del seu cas el perjudicava de cara al judici oral que s'ha d'obrir en els propers mesos. "La pressió mediàtica té una influència directa sobre les persones que han d'enjudiciar", va dir. En tot cas, està convençut que durant el judici podrà demostrar que no ha comès cap irregularitat.