L'executiva d'UDC va aprovar ahir negociar només amb CDC la proposta avalada per la militància, amb els vots en contra dels dirigents crítics, que obriran converses al marge de la direcció per sumar-se al full de ruta en comú de CDC, ERC i les entitats sobiranistes. El comitè de govern d'UDC, l'executiva que inclou la direcció amb Josep Antoni Duran i Lleida i Ramon Espadaler al capdavant i dirigents crítics com Antoni Castellà i Mercè Jou, es va reunir a la seu del partit per analitzar els resultats de la consulta interna de diumenge, en la qual va guanyar el "sí" que proposava la direcció amb un escàs marge de diferència.

Amb les noves dades ofertes pel secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, la diferència entre el "sí" a la proposta de la direcció i el "no" va ser de 95 vots: la plataforma guanyadora va obtenir 1.333 vots, que representa el 50,3 %, mentre que la perdedora va tenir 1.238 paperetes, un 46,7 %.

Després d'aquests resultats, Espadaler va anunciar que l'executiva d'UDC havia acordat encarregar negociacions "delimitades" només a la federació de CiU per buscar un encaix entre el full de ruta de CDC i els criteris per seguir en el procés sobiranista que figuren en la proposta avalada ahir per la militància democratacristiana, amb el 50,3 % dels vots. Aquest mandat a Espadaler per negociar només amb CDC va comptar amb el suport dels 19 membres de l'executiva amb dret a vot del sector pròxim al líder del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, i l'oposició dels vuit representants de l'ala independentista, que es van queixar que no s'hagués acceptat una "síntesi" entre els del "sí" i els del "no" en la consulta. Però Espadaler va recalcar que una síntesi no era "plausible" i va advertir que seria "un frau" fer modificacions sobre la pregunta que es va sotmetre a consulta a través d'"interpretacions", com per exemple que tots els qui han votat "no" és perquè són independentistes.

De fet, la pregunta no interrogava sobre la independència, sinó sobre si els militants volien que Unió seguís en el procés sobiranista cap a la "plena sobirania" de Catalunya amb una sèrie de criteris, com el compliment de la legalitat i l'exclusió de declaracions unilaterals d'independència o escenaris que deixin Catalunya fora de la UE. En aquest sentit, Espadaler va recalcar que el que va sorgir de les urnes democratacristianes era "un sí a la plena sobirania" de Catalunya. El dirigent va indicar que iniciaria negociacions amb CDC sense pretendre trencar amb el soci de federació i va evitar confirmar si els consellers d'Unió sortirien del Govern en el cas que no s'arribi a un acord, encara que va recalcar que mantindrien la "coherència" en tot moment. També va assenyalar que la possibilitat que UDC concorregués a les eleccions catalanes del 27 de setembre "no és un debat que estigui sobre la taula".

A més, segons va dir, al comitè de govern ningú havia plantejat la celebració d'un congrés extraordinari per rellevar a la direcció de CDC, ni tampoc la possibilitat de trencar la federació de CiU. El dirigent democratacristià va asseverar que en l'executiva no s'havia destinat "ni un minut" a parlar d'una possible llista del president català, Artur Mas, sense sigles de CiU, perquè va dir que desconeixien quins eren els "paràmetres" d'aquest projecte. En tot cas, Ramon Espadaler va assenyalar que el desig d'Unió era "concórrer sota el paraigua de la federació" de CiU.

La resposta

Castellà, per la seva banda, va comparèixer davant els mitjans, després d'Espadaler, per anunciar que, davant la impossibilitat de fer una síntesi entre la seva proposta i la de la direcció després del resultat ajustat de la votació, iniciarien pel seu compte negociacions amb CDC, ERC i les entitats sobiranistes per intentar sumar UDC al full de ruta en comú que estan elaborant de cara a les eleccions del 27-S. El resultat d'aquestes negociacions les portaran al comitè de govern d'UDC, amb la voluntat d'"arribar a convèncer" la majoria dels seus membres, amb el risc que succeeixi el mateix que ahir i quedin en minoria en la votació.

Castellà va asseverar que no tenia "cap por" de possibles represàlies des de la direcció per emprendre aquestes converses: "No m'ho puc ni imaginar -una expulsió-, perquè moralment donem resposta a la meitat de la militància, seria un greu error". El comitè de govern sí que va estar unit en constatar que no hi havia hagut irregularitats durant el procés de la consulta interna. A la reunió hi va acudir tota la plana major d'UDC menys la dirigent Joana Ortega, que tenia un compromís com a vicepresidenta del Govern per assistir a la constitució del nou Consell General d'Aran.