Un dels membres del Govern investigats per la Fiscalia per la seva participació en la consulta del 9-N, al costat del president català, Artur Mas, la dirigent d'Unió Joana Ortega, consellera de Governació i vicepresidenta de la Generalitat, deixarà l'Executiu i la política a causa de la crisi entre CDC i UDC.

Militant d'UDC des del 1985, forma part del Comitè de Govern del partit des del 1996 i de la Permanent d'UDC, així com del Comitè Executiu Nacional de la federació de Convergència i Unió (CiU). En una legislatura marcada pel viratge cap a l'independentisme de CDC, Ortega va ser una de les conselleres més involucrades en la consulta del 9-N, en ser el seu Departament l'encarregat del dispositiu logístic, com per exemple de les urnes utilitzades. També va ser una de les cares visibles la nit del procés participatiu, quan va comparèixer al costat del president Mas per valorar els resultats.

"Es poden impugnar també els sentiments?", va arribar a afirmar en algun moment davant l'amenaça d'una actuació del Tribunal Constitucional abans del 9-N, com finalment va succeir. Arran d'aquest procés participatiu, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va admetre a tràmit les querelles i denúncies pel 9-N contra Mas, Joana Ortega i la consellera d'Educació, Irene Rigau, per presumpta desobediència a l'Alt Tribunal. Però la consulta interna d'Unió sobre el full de ruta sobiranista ha dividit el partit en dos, entre direcció i crítics, i provocat una crisi a la federació de CiU, plasmada en l'ultimàtum que el número dos de CDC, Josep Rull, va llançar als democratacristians per definir si volen compartir llista en les eleccions del 27-S amb un programa a favor de la independència. Unes desavinences entre CDC i UDC que han derivat en l'anunci de què els tres consellers d'Unió abandonen el Govern, un d'ells Ortega, que deixarà la política un cop es materialitzi la seva sortida del Govern. A més, la vicepresidenta del comitè de govern d'Unió deixarà tots els seus càrrecs i passarà a ser només una militant de base.

Paradoxalment, el mateix procés sobiranista que l'ha fet ser cara visible en la majoria d'instantànies de cimeres, reunions, compareixences i declaracions institucionals, ara provocarà que desaparegui de la fotografia general a pocs mesos del 27-S.

Més renúncies

El democratacristià Ramon Espadaler, un polític dialogant que ha aconseguit pacificar en part la cartera d'Interior, també abandonarà el Govern, està cridat a rellevar Josep Antoni Duran i Lleida al capdavant d'Unió (UDC), on haurà d'esprémer el seu tarannà tranquil en un dels moments més convulsos de la formació. Espadaler, que havia estat conseller de Medi Ambient amb Jordi Pujol (entre 2001 i 2003), va arribar a Interior al desembre del 2012, en el segon mandat d'Artur Mas, i l'abandonarà dos anys i mig després, en els quals ha combinat la seva tasca al capdavant del departament amb el seu cada cop més gran pes en l'engranatge d'Unió, on s'ha convertit a la mà dreta de Duran i està cridat a ser el seu successor.

Per la seva banda, Josep Maria Pelegrí deixarà el departament d'Agricultura del Govern, que liderava des de final del 2010, després d'haver lidiat amb problemes com el veto rus a importar productes europeus com la fruita o la carn, amb especial pes a Catalunya, o bé l'aplicació del nou model de Política Agrària Comuna (PAC). L'actual president del consell nacional d'UDC és un home d'estricta confiança del líder d'UDC, que ja va exercir de conseller, en aquest cas de Governació i Relacions Institucionals, entre 2002 i 2003, en l'últim govern de Jordi Pujol abans de l'arribada del tripartit.