L'assemblea de la CUP a Sabadell no ha esclarit la situació política de Catalunya. El resultat de la votació final ha estat un empat total a 1.515 vots entre els partidaris d'investir a Artur Mas i els seus detractors. Amb aquest empat total, segueixen els interrogants.

L'esquerra anticapitalista s'ha dividit en dues meitats i els partidaris del 'sí' i els del 'no' han sumat cadascun 1. 515 vots: les mateixes persones a favor de la investidura i exactament la mateixa xifra en contra. Després d'una jornada de votació maratoniana, els militats i simpatitzants de la CUP convocaran ara les assemblees locals aquesta setmana i convocaran el seu Consell Polític i el grup d'acció parlamentària el 2 de gener, segons fonts del partit.

Segona votació

La segona ronda de votació de l'assemblea de la CUP ha suposat un empat tècnic entre els favorables d'acceptar l'acord polític i investir Artur Mas com a president de la Generalitat, i els que ho rebutgen i volen esgotar la negociació per buscar una presidència de consens. Els del 'no' s'han imposat per un ajustat 49,7% (1.512 vots) als del 'sí' que, amb un 48,71%, han sumat 1.482 vots. Un resultat molt frec a frec que condueix ara l'assemblea dels cupaires a una tercera i última votació entre aquestes dues opcions, ja que el tercer escenari que hi havia en joc a la ronda de les 4 de la tarda -rebutjar l'acord polític però afavorir la investidura per evitar eleccions- ha quedat eliminada en obtenir només 28 vots, el 0,92%. En total han votat 3.042 persones.

Primera votació

L'assemblea de la CUP ha donat com a guanyador de la primera ronda de votacions l'escenari 2. És a dir, el que rebutja el consell de presidència encapçalat per Artur Mas, i per tant l'acord polític, i defensa al mateix temps esgotar el terminis de negociació per buscar una presidència de consens, assumint que això pot comportar noves eleccions. Han votat a favor d'aquesta opció un total de 1.418 persones, és a dir, el 47,14% dels 3.008 vots de l'assemblea cupaire que es reuneix aquest diumenge a Sabadell. Un percentatge molt ajustat al que ha quedat en segona posició (1.359 vots, un 45,7%), l'opció que planteja acceptar-ho tot. La votació d'aquest migdia també ha servit per deixar fora de la segona ronda de votació, aquesta tarda, el quart dels escenaris: el que rebutjava el consell de presidència amb Mas i contemplava l'abstenció de la CUP al ple d'investidura.

El resultats de la primera ronda de votació han deixat un empat tècnic, un frec a frec entre l'escenari 2, el més votat, i l'escenari 1. El que ha obtingut més suports ha estat el que contempla rebutjar el consell de presidència encapçalat per Artur Mas, i per tant, l'acord polític, i esgotar el termini de negociació per continuar buscant una presidència de consens amb JxSí, que inclogui també pla de xoc, full de ruta per la ruptura i procés constituent. Els cupaires assumeixen amb aquesta opció que es pot anar a noves eleccions si Junts pel Sí no posa sobre la taula una alternativa de presidència. Aquesta opció ha obtingut el suport de 1.418 militants i simpatitzants, el 47,14% dels vots. En llegir-se els resultats, és l'única opció que s'ha endut aplaudiments de l'assemblea.

El segon escenari més votat és el que planteja, en canvi, dir 'sí' a l'acord polític i per tant acceptar el consell de presidència encapçalat per Artur Mas. Tot plegat, a partir d'un full de ruta de desconnexió institucional i de ruptura democràtica i pla de xoc, tal com proposa el document definitiu que va oferir en última instància JxSí als diputats de l'esquerra anticapitalista. Aquesta opció ha tingut un aval de 1.359 vots; és a dir el 45,7%.

Les altres dues opcions, els escenaris 3 i 4, han quedat molt lluny dels altres dos. L'opció 3, que planteja rebutjar l'acord polític i el consell de presidència però "afavorir" la investidura d'Artur Mas amb la intenció d'evitar noves eleccions, només ha convençut 109 persones, un 3,62% dels vots. Les dues opcions més votades i aquesta tercera seran les que se sotmeten aquesta tarda a votació en segona ronda, ja que cap de les propostes ha obtingut el 50% dels vots.

El quart dels escenaris, el que ha obtingut menys suports, és el que queda descartat per la segona volta. És el que plantejava rebutjar el consell de presidència liderat per Mas i traslladava a JxSí la "responsabilitat de buscar suports més enllà" del grup parlamentari de la CUP, que s'hauria abstingut durant el ple d'investidura. Aquest escenari també contemplava noves eleccions. Ha obtingut només l'aval de 103 persones, el 3,42% dels vots.

En total, en la votació del matí han votat 3.008 persones de les 3.040 que tenien dret a fer-ho. Hi ha hagut quatre nuls i quinze blancs. La darrera i última actualització del cens d'inscrits, que s'ha tancat a les 4 de la tarda, eleva el nombre de militants que podran votar a 3.111.

Detalls de la trobada

Els participants a l'assemblea d'aquest diumenge a Sabadell, en què els cupaires han de decidir si investeixen Artur Mas president de la Generalitat i si accepten el pla de xoc, és a dir, la proposta definitiva que van posar sobre la taula de negociació els dirigents de Junts pel Sí. Just el dia que es compleixen tres mesos de les eleccions al Parlament del 27-S, l'esquerra anticapitalista -s'espera que arribin la resta fins als 3.577 inscrits al llarg del dia- debatrà sobre quatre possibles escenaris per desencallar , o no, la investidura. La decisió es prendrà finalment per vot secret en les tres rondes de votació, ja que el 42,37% dels inscrits ha demanat fer-ho així. El reglament de l'assemblea fixava en un mínim del 25% el llindar perquè els cupaires es posicionessin a través de les urnes.

Amb una mitja hora de retard, ha arrencat l'assemblea dels cupaires a Sabadell, la jornada que ha de desencallar, o no, la investidura de la presidència de la Generalitat a favor del candidat de Junts pel Sí, i actual president en funcions, Artur Mas. Dels 3.577 inscrits correctament, a primera hora n'hi ha acudit 2.261 i es permetrà l'accés a l'assemblea fins a les 4 de la tarda. Dels que s'han presentat al matí, el 42,37% ha votat a favor que les decisions es prenguin per vot secret -el llindar s'havia fixat al 25%. D'aquesta manera, per tant, l'esquerra anticapitalista ha preparat una cinquantena d'urnes on es dipositaran els vots durant les tres rondes de votació.

N'hi ha previstes tres -una abans de dinar i dues a la tarda- però si un dels quatre escenaris assoleix el 50% dels vots quedarà validada com l'opció guanyadora. El primer dels escenaris que es contemplen planteja acceptar la proposta d'acord polític i el consell de presidència encapçalat per Artur Mas. El segon, rebutja el consell de presidència amb Mas però reclama esgotar el termini de negociació per buscar un presidència de consens; i assumeix que si no és així es convocarien noves eleccions.

El tercer dels escenaris passa per rebutjar la proposta d'acord polític i el consell de presidència però en canvi "afavorir" la investidura de Mas per evitar unes noves eleccions al març. El darrer escenari, el quart, rebutja l'acord i la presidència de Mas i insta JxSí a buscar nous suports en un ple d'investidura en què la CUP s'abstindria. Aquest darrer escenari també assumeix la possible convocatòria electoral, uns comicis que convertirien l'onzena en una legislatura de sis mesos.

Aquest matí la sessió ha començat amb les intervencions de col·lectius que donen suport a la CUP-CC com Poble Lliure, Cos, SEPC, i una quarantena de torns de paraula individual, que s'han distribuït per sorteig i de forma paritària.

Durant els quinze minuts que s'ha permès l'accés de la premsa a l'interior de la pista d'atletisme s'han sentit majoritàriament veus contràries a la investidura de Mas. Amb arguments com el d'eixamplar el procés cap a l'esquerra, no convertir la CUP en una versió d'ERC o rebutjar una presidència que els cupaires vinculen a les retallades.