Després de la presa de possessió avui de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat tocarà conformar-se oficialment el nou Govern. La major part del futur executiu ja està bastant definit. A l'espera dels canvis d'última hora, la incògnita es manté sobre dues carteres: Governació i Agricultura. La primera seria ocupada per algú de Convergència, mentre que la darrera aniria a parar a Esquerra.

Totes les altres conselleries tenen ja nom propi i estan repartides seguint la fórmula que Junts pel Sí ja va anunciar fa mesos en plenes negociacions amb la CUP. Així, a falta de fer-se oficial, del Govern presidit per Carles Puigdemont en sortiran tres grans àrees en les quals es repartiran totes les conselleries.

La primera gran àrea, ja confirmada, estarà presidida per el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que serà el vicepresident del Govern i el conseller d'Economia Hisenda. Del seu càrrec dependran directament les carteres d'Empresa i Coneixement -seria per Oriol Amat de Junts pel Sí, tot i que un altre dels noms que sona és l'exsecretari d'Universitats i cap de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà-. Agricultura -encara sense nom-, Territori -que estaria dirigida pel convergent Josep Rull- i Afers socials i Ocupació, que aniria a mans de la gironina Dolors Bassa -ERC-. En el cas de Rull, haurà de deixar les tasques de partit per incorporar-se a la cartera que fins ara estava dirigida pel gironí Santi Vila.

L'altra gran àrea la gestionarà la fins ara vicepresidenta, Neus Munté. Serà la portaveu i consellera de Presidència, i agruparà les conselleries de Salut -que ocuparia Toni Comín, independent-, Ensenyament -Meritxell Borràs, de CDC- i Cultura -Santi Vila, CDC-.

Finalment, la tercera pota del Govern recaurà sobre Raül Romeva. El cap de llista de Junts pel Sí s'encarregarà d'Afers Exteriors, Transparència i Relacions institucionals. D'ell penjaran els departaments de Governació -encara sense candidat conegut, tot i que les últimes fonts especulen amb el nom del convergent Jordi Baiget -, Interior -que seguirà a càrrec de Jordi Jané, CDC- i Justícia, que seria per a Carles Mundó -ERC-.

Reunió amb Puigdemont

Ahir el líder d'ERC i futur vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va proposar formalment al president electe de la Generalitat, Carles Puigdemont, els noms d'Antoni Comín com a conseller de Salut, Dolors Bassa en Benestar i Treball, Carles Mundó en Justícia i Raül Romeva en Exteriors. Els perfils dels proposants d'ERC són ben diferents, i abarquen des del professor universitari i historiador mediàtic Oriol Junqueras, l'economista amb experiència en afers exteriors Raül Romeva, la sindicalista gironina Dolors Bassa, secretària general de la UGT a les comarques gironines fins el passat setembre, l'advocat Carles Mundó o el filòsof i tertulià Toni Comín.

Segons van informar fonts d'ERC, Oriol Junqueras va lliurar la llista de les seves propostes en una reunió al Palau de la Generalitat amb Carles Puigdemont, que va fer el traspàs amb el president sortint, Artur Mas.

Sobre la tria del conseller d'Agricultura, en principi a mans d'ERC, es perfila el nom del número 3 de la formació republicana, Lluís Salvadó.