Meritxell Ruiz (Reus, 1978) serà la nova consellera d'Ensenyament, a proposta de Convergència Democràtica. Actualment és directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa, organisme dependent del departament pilotat per Irene Rigau. Va ser diputada al Parlament entre el 2006 i el 2010 per Unió Democràtica. Llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses, anteriorment va exercir com a assessora de Serveis Financers especialitzada en el segment d'empreses de La Caixa. Amb el nom de Ruiz es completa el nou executiu català, que compta amb set noms proposats per CDC i sis per ERC. Carles Puigdemont tindrà el suport d'Oriol Junqueras en l'àrea econòmica, de Neus Munté com a consellera de Presidència i encarregada del macrodepartament de Benestar, i Raül Romeva en Exteriors i Relacions Institucionals. Una curiositat de l'executiu és que de les cinc dones que ocuparan càrrecs, tres es diuen Meritxell.

L'àrea econòmica estarà integrada per quatre conselleries: Economia, a mans de Junqueras, que també serà vicepresident; Empresa i Coneixement, amb el fins ara secretari de Govern, Jordi Baiget (CDC); Territori, amb el número dos de Convergència, Josep Rull, al capdavant; i Agricultura, dirigida per Meritxell Serret (ERC), vinculada al món rural, Unió de Pagesos i l'Assemblea Nacional Catalana.

Sota les ordres de Munté al seu macrodepartament social hi haurà l'exdiputat del PSC Toni Comín (ERC) a Salut; el fins ara conseller de Territori, Santi Vila (CDC) a Cultura; l'exsindicalista gironina Dolors Bassa (ERC) a Benestar, Treball i Família; i la ja mencionada Meritxell Ruiz (CDC) a Ensenyament.

L'àrea institucional encarregada a Romeva comptarà amb una conselleria d'Exteriors que ell mateix dirigirà; Meritxell Borràs (CDC) repeteix com a titular de Governació; igual que Jordi Jané (CDC) a Interior; i Justícia amb Carles Mundó (ERC), impulsor de l'associació de defensa catalanista Drets.

L'acte de presa de possessió de Carles Puigdemont com a president se celebrarà aquest dimarts a partir de les set del vespre al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Els nomenaments dels nous consellers tindran lloc dijous.