22 de juny de 2016
22.06.2016

Una gravació revela que Fernández Díaz va conspirar amb Antifrau contra ERC i CDC

Un dels temes tractats en la conversa és la requalificació d'uns terrenys a Puigcerdà a favor del pare de Junqueras

22.06.2016 | 07:58
Fernández Díaz, a la foto esmorzant amb Rajoy, va demanar respecte per a ell i per a De Alfonso EFE

Una gravació d'una conversa entre el director de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso Laso, i el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, revela que el membre del govern de Mariano Rajoy s'interessa per saber si hi ha temes que es puguin utilitzar en contra d'ERC i de CDC, segons va explicar el diari digital Público. La conversa s'hauria produït l'any 2014, i el director d'Antifrau li explica que s'investiguen algunes adjudicacions del govern tripartit a l'empresa de Ferrovial Cespa, on aleshores treballava el germà d'Oriol Junqueras, Roger Junqueras. Li diu, però, que és un tema fluix, i que n'hi ha un altre que afectaria el pare de Junqueras que intenta que l'investigui el Grup Planeta perquè no hi aparegui l'Oficina Antifrau.

Público va revelar diversos fragments de la conversa en què se senten les veus dels que serien el ministre i el director de l'Oficina Antifrau. De Alfonso explica a Fernández Díaz que el tema en relació amb el pare de Junqueras estaria relacionat amb la requalificació de terrenys a Puigcerdà. «A l'entorn de Puigcerdà per allà hi ha Carretero, és clar», rebla el ministre.

De Alfonso admet que la informació que li arriba és fluixa, i és per això que la vol derivar al Grup Planeta perquè en pugui fer una investigació que no els afecti. Explica al ministre que ha parlat amb el cap de seguretat de Planeta, «un home de la policia», i que si surt algun nom, que li passin, que ell ja ho posarà «en ordre». «Aleshores, si a més aconseguíssim tenir alguna cosa que es tragués en el moment processal oportú d'Esquerra, que fes també al president de la Generalitat dir "ui, no convé tant com deien perquè a mi ara ajuntar-me amb aquests...", bé, també seria bo», afegeix el director de l'Oficina Antifrau.

En un altre passatge, De Alfonso demana a Fernández Díaz que si té alguna cosa sobre els dos partits li ho passi. «No us cremeu vosaltres traient-ho a la premsa, que aparegui sempre la UDEF, que us va cremant, que sembla un atac... ,cony, dóna-m'ho i ja ho trauré jo, ja ho investigaré jo i ho donarem».

En aquest punt Fernández Díaz torna a insistir en l'assumpte de Cespa, però De Alfonso reitera que per bé que hi van haver pics d'adjudicacions en l'època del tripartit, comparat per municipis els volums eren superiors allà on governava el PSC. Tot i això, el ministre insisteix: «No podem oblidar que estem parlant del germà de Junqueras».

Més endavant de la conversa, Fernández Díaz també s'interessa per Felip Puig. Aquí, De Alfonso afirma que té una cosa, «les dues cunyades». I continua: «Eren categoria D, actualment han passat a ser C però eren D en el moment, treballaven en un departament de la Generalitat i per un decret signat per Francesc Homs se les va col·locar com a eventuals i interines per fer substitucions de baixa per maternitat i altres en nivell A-27».

I afegeix: «Es va treure un concurs que a més després va ser anul·lat en què se les va nomenar prèviament que el concurs es resolgués en el departament d'Assessoria Jurídica de la Generalitat de Presidència. I això ho tinc ja tancat, per això he dut aquest maletí, per ensenyar-t'ho. (...) Aleshores van ser nomenades amb caràcter previ que el concurs es resolgués i es va resoldre, òbviament, guanyant-lo i aleshores li van donar. Un concurs que després va ser anul·lat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. I hi ha dues signatures de Francesc Homs, una carta on diu que les nomenin o sigui nomenada en concret una d'elles en dues ocasions. Se les nomena perquè sí a un A-27 sense esperar a que surti el concurs resolt i a més es fa per dues ocasions».

«Acte prevaricador»
Aleshores segueix: «És clar, afinant, afinant, podríem dir, home, la signatura del primer decret per part de Francesc Homs podria ser un acte prevaricador. Vaja, està al límit. Si jo això ho envio a Fiscalia i la Fiscalia m'ho arxiva, a mi em llencen els gossos». Però el ministre no ho veu de la mateixa manera, segons es pot sentir a les gravacions: «Però hi són, hi són, queden fatal Felip Puig i Homs». El director de l'Oficina Antifrau aclareix que Puig no hi apareix, que són les dues cunyades, però Fernández Díaz insisteix en què aquest fet «políticament li fa molt de mal» a Homs, perquè està «al límit de la prevaricació».

Fernández Díaz va ordenar l'obertura d'una investigació, va demanar «respecte» tant per a ell com per a De Alfonso i va assenyalar que «parlar de gravacions és una cosa seriosa», de manera que «si alguna persona ha gravat que respongui ella».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit