Les alcaldesses de Barcelona, Ada Colau, i de París, Anne Hidalgo, han coincidit en la necessitat que les ciutats europees intervinguin decididament en matèria de refugiats, canviant la política de fronteres, "perquè el drama continua" amb els milers de persones que volen arribar a Europa.

Hidalgo, que ha visitat Barcelona per signar un acord de col·laboració entre la seva ciutat i la capital catalana, considera que la crisi dels refugiats té a veure amb la de l'austeritat. "Si no hi hagués una crisi econòmica amb nivells de desigualtat que ja no es poden suportar, l'acceptació dels refugiats no seria tan difícil" per a la població europea, argumenta l'alcaldessa parisenca, que adverteix que el liberalisme imperant que "impedeix la cohesió social" pot portar que Europa exploti.

Colau considera que "hi ha recursos suficients, però s'han de repartir millor" per afrontar l'arribada de refugiats i donar oportunitats a aquells que no en tenen, entre altres reptes, i que, per això, les ciutats "hem d'intervenir".

Les dues alcaldesses tenen clar que, per millorar la qualitat de vida de les seves ciutats han d'intervenir també sobre el trànsit, reduint la presència de cotxes, com sobre el turisme, evitant la massificació, i rebutgen que això resti atractiu econòmic.