L'alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Núria Marín, s'ha convertit en la número dos del PSC, en una nova direcció del partit que torna a estar encapçalada per Miquel Iceta. La nova direcció, segons fonts del partit, amb 49 noms -24 dones i 25 homes- és fruit del consens entre Iceta i Parlon els dos rivals a les primàries. El primer secretari ha agraït explícitament que hagi "fet possible aquest acord" d'executiva.

Segons el primer secretari, "recollir i incorporar el que han representat les eleccions primàries", en les quals Iceta va superar Parlon en el pols per la primera secretaria del PSC, "requeria un esforç addicional" i, atès que "tots som fils d'un teixit", va caler fer el "teixit" de la direcció amb 49 fils, perquè "no podíem amb menys".

Tot i això, el primer secretari va reconéixer que el PSC surt d'aquest Congrés "més unit, més fort i més útil per a la societat catalana".

Quatre noves àrees

La nova executiva, fruit d'aquest Congrés, va ser aprovada ahir a la tarda per un 88% de vots a favor dels delegats i divideix les tasques a través de la creació de quatre grans àrees, liderades per Núria Parlon (política municipal), Eva Granados (política institucional, econòmica i social), Salvador Illa (organització) i Lluïsa Moret (igualtat).

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, finalment repetirà com a president del partit, mentre que Meritxell Batet, fins fa poc secretària d'Estudis i Programes del PSOE i persona de confiança de Pedro Sánchez, també tindrà un lloc en la cúpula com a secretària d'impuls federal.

L'eurodiputat Javi López ocuparà el càrrec de secretari d'impuls europeu.

Negociant fins a la matinada

La negociació per decidir l'executiva es va allargar fins a altes hores de la matinada -el líder del PSC va abandonar el recinte a les 05.12 hores-, i fins i tot Parlon i els seus dirigents més afins van abandonar les converses a dos quarts de dues de la matinada i se'n van anar del Palau de Congressos per discrepàncies en les propostes.

Després d'això, Iceta va idear una nova proposta que unia algunes peticions del sector de Núria Parlon, com més renovació i equilibri territorial o que Illa ocupés la Secretaria d'Organització amb Juli Fernández com a adjunt, i va traslladar telefònicament a l'alcaldessa el seu nou plantejament, que va ser acceptat després d'alguns retocs.

El consens es va complicar, segons les fonts consultades, davant la dificultat per trobar la persona idònia per ocupar la secretaria d'organització, lloc clau de l'aparell, fins ara en mans d'Assumpta Escarp, estreta col·laboradora de Miquel Iceta.

Finalment, Escarp deixa pas a Illa, coordinador del grup del PSC a l'Ajuntament de Barcelona i primer secretari dels socialistes catalans en el Vallès Oriental, a qui Jaume Collboni es resistia a perdre com a peça essencial del seu equip municipal.

D'altra banda, dos noms que havien estat proposats per a Organització, finalment ocuparan una altra secretaries: Escarp serà responsable d'Acció electoral, mentre que José Luis Jimeno ho serà de Coordinació i Implantació territorial; per la seva banda, Carles Martí serà secretari d'Estudis i Programes.