El PP Català va assegurar ahir que el procés sobiranista «dóna els seus últims cops de cua» després de la sentència del 9N i ara busca una «revolta popular» que -va advertir- «no ocorrerà», i va augurar que la «caiguda» dels seus dirigents «no serà ni èpica ni patriòtica, sinó solitària, fosca i trista».

Així ho va afirmar en roda de premsa al Parlament el portaveu del PPC a la Cambra catalana, Alejandro Fernández, després de la sentència condemnatòria contra l'expresident Artur Mas i les seves exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, inhabilitats de càrrec públic per la consulta independentista del 9N del 2014.

Fernández va criticar la «falta de respecte a la llei i a les sentències judicials» per part de Mas i del president català, Carles Puigdemont, i el seu vicepresident, Oriol Junqueras, després de reafirmar-se aquests en el seu compromís de celebrar un referèndum aquest any.

A més, el portaveu popular va titllar de «cinisme» l'actitud d'aquests dirigents, ja que «ara que ja saben perfectament quines conseqüències té incomplir la llei, Puigdemont i Junqueras faran com Mas i tornaran a al·legar desconeixement, ara que són plenament conscients del preu que tothom ha de pagar?».

«Condemna antidemocràtica»

Paral·lelament, els eurodiputats d'ERC i el PDECAT van assegurar ahir a tot el Parlament Europeu que la condemna a Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega pel 9-N és «vergonyosa i antidemocràtica».

En un correu electrònic dirigit a la resta d'eurodiputats, els catalans Ramon Tremosa (PDECAT), Josep-Maria Terricabras (ERC) i Jordi Solé (ERC) van assegurar que la sentència «no aturarà la voluntat del poble català d'expressar-se a les urnes».

«De nou, el govern espanyol converteix una qüestió que s'hauria de debatre amb diàleg i responsabilitat en un judici polític», van dir els tres eurodiputats, remarcant que el govern català «ha demanat reiteradament» l'inici de converses amb l'Estat espanyol per pactar un referèndum.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va afirmar que les sentències contra l'expresident de Catalunya Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau ja estaven redactades i va advertir que la societat catalana no s'acovardirà i seguiran endavant amb el referèndum.

El Govern Basc va opinar que les inhabilitacions de l'expresident i les dues exconselleres per la consulta del 9N «no frenaran ni impediran que la societat catalana segueixi formulant les seves reivindicacions i aspiracions polítiques d'una manera contundent».

«Sentència raonable»

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, considera «molt raonable i adequada» la sentència del 9-N ja que, segons va dir, «el tribunal ha pres en consideració totes les circumstàncies que les parts han al·legat».

Catalá va avisar que les sentències «s'han d'acatar» i «qui té la voluntat d'incomplir una sentència o una llei està fent és un flac servei a la democràcia».

«Les sentències es compleixen per igual, per tothom, amb independència de la condició política, econòmica o professional», va afirmar.