17 de maig de 2017
17.05.2017

La Fiscalia es querella contra la consellera Borràs per la compra d'urnes

El Ministeri Públic veu delictes de prevaricació, desobediència i «voluntat rebel» en l'adquisició de receptacles per fer el referèndum · Puigdemont nega que hi hagi delicte i respon que la Generalitat posarà les urnes i «la gent posarà els vots»

17.05.2017 | 08:35
La consellera de Governació, Meritxell Borràs, signa el compromís pel referèndum.

La Fiscalia es va querellar ahir contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, per prevaricació, desobediència i malversació, per la seva «voluntat rebel» en iniciar el procés de compra d'urnes per al referèndum, que condueix «a una indesitjable crítica situació d'enfrontament i ruptura».

La querella, que també es dirigeix contra el secretari general de Governació, Francesc Esteve, el va interposar la Fiscalia de Catalunya per ordre de la Fiscalia General de l'Estat, en considerar que l'anunci de licitació per a la compra d'urnes per part del Govern "suposa una posada en marxa dels tràmits per portar a terme la convocatòria d'un referèndum vinculant secessionista» a Catalunya, contrari als «expressos mandats» del Constitucional.

L'escrit de la Fiscalia, que en funció de l'eventual investigació podria estendre's a altres càrrecs públics, es va presentar després que el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) va publicar el passat 9 de maig un anunci sobre el procés de licitació de les urnes, per un valor de 200.000 euros, amb el qual el Govern català pretén celebrar el referèndum independentista.

Segons la querella, Borràs i Esteve van licitar les urnes per al referèndum «amb cabal consciència» que amb això impulsaven un tràmit «constitucionalment il·legítim, viciat d'arrel per falta absoluta de competència dins de l'ordenació territorial de l'Estat, extravagant de les genuïnes funcions de les quals estaven investits conforme a la Constitució i a l'Estatut i que condueix al poble espanyol i a tots els ciutadans de Catalunya a una indesitjable crítica situació d'enfrontament i ruptura».

Amb aquesta licitació, segons la Fiscalia, els querellats «estan possibilitant la celebració d'un referèndum il·legal com pas essencial en el procés de creació de l'Estat català independent en forma de república, desvinculant a les institucions de la Comunitat Autònoma de Catalunya del sistema constitucional i dinamitant el sistema de distribució de competències».

Per a la Fiscalia, els querellats comprometen fons públics «sent plenament conscients que amb això posen en marxa els tràmits per portar a terme la convocatòria d'un referèndum vinculant secessionista que saben que no només és contrari a l'ordenament jurídic, sinó que vulnera frontalment els mandats del Constitucional».

Perla seva banda, la consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, va acusar ahir l'Estat de «tenir por de les urnes» i d'actuar de forma «dictatorial» amb la querella de la Fiscalia contra ella, que ha assegurat que no frenarà el procés de licitació, perquè és «impecable».

«Propis d'una altra època»

En una roda de premsa, Borràs es va queixar que va tenir coneixement de la querella a través dels mitjans de comunicació i va criticar que la Fiscalia actuï contra la Generalitat per voler comprar urnes quan és un procés que ja va fer al seu moment Andalusia, ha al·legat. «Aquests fets són propis d'una altra època, en el sentit que l'Estat no permet el debat en el si del Parlament i persegueix un acord per al subministrament d'urnes; és un Estat «urnafòbic», va afirmar. El president català, Carles Puigdemont, va dir ahir que posaran les urnes per a un referèndum perquè «res d'això és un delicte», mentre que el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, es va corresponsabilitzar de totes les decisions de l'executiu «per garantir el dret a votar».

En aquest context, Puigdemont va respondre amb un missatge en el seu compte de Twitter: «Hi posarem les urnes i la gent hi posarà els vots. Res d'això és cap delicte!».

I la consellera de Presidencia y portaveu del Govern, Neus Munté, va assenyalar ahir que es mouen al voltant de «l'última setmana de setembre» per convocar el referèndum, tot i que va remarcar que no anunciaran la data fins a conèixer la resposta del Govern central a l'última oferta per acordar-lo.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema