16 de febrer de 2018
16.02.2018

Felip VI visitarà Catalunya el 25 de febrer per primera vegada després de l'1-O

Assistirà al Mobile World Congress

16.02.2018 | 13:06
Felip VI visitarà Catalunya el 25 de febrer per primera vegada després de l'1-O

El rei Felip VI participarà el diumenge 25 de febrer en el sopar oficial del Mobile World Congress (MWC) que se celebrarà a Barcelona, en la qual serà la seva primera visita a Catalunya després del referèndum independentista de l'1-O.

El congrés anual de telefonia mòbil és una cita fixa en l'agenda del rei, però aquest any té la particularitat que se celebra sense que s'hagi format Govern a Catalunya després de les eleccions de desembre i en plena aplicació de l'article 155 per la qual cosa és el Govern central qui controla l'Administració catalana.

Serà el sisè any que té lloc aquesta trobada amb representants polítics i econòmics d'alt nivell i el segon en el Palau de la Música; el 2016 es va celebrar al Liceu, i el 2015 en el Palau de Pedralbes de Barcelona.

Aquest sopar previ al congrés es va instaurar quan Barcelona es va convertir en Mobile World Capital, i fins el 2014 s'organitzava al Palauet Albéniz, immoble dedicat a allotjar la Família Reial en les seves visites a Barcelona.

La darrera vegada que el rei va viatjar a Catalunya va ser l'agost passat, per participar en la manifestació de repulsa pels atemptats de Barcelona i Cambrils i visitar els ferits. Tant el rei com el president del Govern central, Mariano Rajoy, van ser rebuts amb piulades i crits en aquesta marxa de protesta, en un moment en el qual el procés independentista començava a prendre velocitat de cara a l'1-O.

Al novembre, la GSMA, organitzadora del MWC, va avisar que la continuïtat de l'esdeveniment podia estar en risc. La cita del 2018 ja era inamovible però l'organització va assenyalar que perquè Barcelona segueixi sent seu fins el 2023, data prevista en l'actual contracte, és necessària estabilitat política i seguretat.

Amb la seva presència, el rei confirma el seu suport a un esdeveniment que aquest any comptarà amb més de 2.300 expositors i més de 170 delegacions internacionals, i s'estima un impacte econòmic de 471 milions d'euros i 13.000 ocupacions temporals, segons càlculs del conseller delegat de l'associació impulsora, GSMA, John Hoffman.

Felip VI torna a Barcelona després d'haver mantingut una postura ferma en defensa de la legalitat i la Constitució després de l'1-O. L'endemà passat, el rei va transmetre el seu primer missatge extraordinari als espanyols, un discurs en el qual va acusar el llavors Govern català d'haver incorregut en una "lleialtat inadmissible".

Missatge extraordinari el 3 d'octubre

Davant aquesta situació d'extrema gravetat", va dir el rei en el seu missatge televisat, "és responsabilitat dels legítims poders de l'Estat assegurar l'ordre constitucional i el normal funcionament de les institucions".

Dues setmanes després, en la cerimònia d'entrega dels Premis Princesa d'Astúries, va recalcar que Espanya afrontava "un inacceptable intent de secessió" en una part del seu territori i que ho resoldria per "mitjà de les seves legítimes institucions democràtiques".

El rei va tornar a al·ludir a Catalunya en el seu missatge de Nadal, dies després de les eleccions autonòmiques, i va cridar els parlamentaris electes a emprendre un camí que no porti "de nou a l'enfrontament o a l'exclusió", sinó a recuperar "la serenitat, l'estabilitat i el respecte mutu".

La crisi institucional a Catalunya va fer que el rei estigués diverses setmanes amb la seva agenda reduïda al màxim per estar pendent de tots els esdeveniments.

Premis de l'esport, ARC i audiència al president del TEDH


La setmana vinent, abans de viatjar a Barcelona, el rei lliurarà el dilluns els Premis Nacionals de l'Esport 2016, acompanyat de la reina Letizia i dels reis Joan Carles i Sofia. És el cinquè acte públic del rei Joan Carles amb el seu fill en aquest any en el qual fa 80 anys, encara que la veritat és que l'entrega dels Premis Nacionals de l'Esport és una cita en la qual ja van coincidir els quatre el 2014 i el 2015.

A més, els reis inauguraran el dijous vinent la 37ena edició de la Fira Internacional d'Art Contemporani (ARC) i, a la tarda, concedirà una audiència al president del Tribunal Europeu de Drets Humans, Guido Raimondi, segons l'agenda difosa per la Casa del Rei.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook