L'Ajuntament de Barcelona va retirar finalment ahir diumenge l'estàtua del primer marquès de Comillas i esclavista Antonio López de la plaça del mateix nom amb una festa ciutadana. En un comunicat, el consistori va explicar que s'ha traslladat l'estàtua al Centre de Col·leccions del Museu d'Història de Barcelona (Muhba) i que s'han descobert a la plaça dos faristols informatius: un sobre la història de la plaça i un sobre les «Bullangas» de Barcelona del segle XIX.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, i la regidora de Ciutat Vella, van assistir a l'acte al costat de la presència d'entitats com la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona i Tanquem els CIEs, entre d'altres. Pisarello va reivindicar que «és un acte de reparació, reconeixement i celebració», i va ratllar l'esclavitud de ser una de les pitjors coses que ha creat l'espècie humana.

«És un acte de reparació a qui se sent ofès per aquests crims de lesa humanitat. També és un reconeixement perquè Barcelona és una ciutat de llibertat que ha tingut grans defensors que han lluitat contra l'esclavitud», va destacar. L'estàtua es va retirar amb una grua i els Comediants van celebrar un espectacle, en el qual es van fer tallers infantils, actuacions musicals i una xocolatada.

Crítiques a l'alcaldessa

El líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, va demanar divendres passat mantenir el nom de la plaça, que també duu el nom d' Antonio López. Va criticar que la retirada de l'estàtua l'ha efectuat «sense consultar els veïns». «Les prioritats de l'alcaldessa i el seu sectarisme excloent no tenen límits: després de canviar el nom de carrers vinculats a la monarquia o Espanya, pretén fer-ho amb la plaça Antonio López». Fernández va recordar que primer va tenir una estàtua que es va instal·lar el 1884 però que van retirar anarquistes el 1936. «Colau no té en compte el llegat que va deixar a Barcelona», va remarcar.