Una de les sales del Tribunal Constitucional haurà de decidir en els propers dies sobre l'admissió a tràmit d'un recurs presentat divendres passat per les exdiputades de la CUP Anna Gabriel, que és a Suïssa, i Mireia Boya per vulneració dels seus drets fonamentals en la tramitació de la causa del procés independentista per part del Tribunal Suprem.

També denuncien la falta de resposta per aquest òrgan del recurs que van presentar al gener per la falta la competència de l'alt tribunal, en entendre que aquest assumpte correspon al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La Sala penal del Tribunal Suprem va inadmetre l'incident de nul·litat d'actuacions sense motivació alguna, segons la defensa de les diputades, i enfront d'aquesta resolució es va presentar un recurs de súplica que encara està pendent de ser resolt.

En el seu recurs plantegen que existeix una «falta d'aparença d'imparcialitat objectiva» per part de Llarena ja que el fiscal que va signar la querella contra l'exgovern de Carles Puigdemont i la Mesa del Parlament, el mort José Manuel Maza, «va ser durant catorze anys membre de la Sala Segona del Tribunal Suprem, l'òrgan judicial encarregat de la seva instrucció i enjudiciament» i a la qual pertany el jutge Llarena. També esmenta Julián Sánchez Melgar, qui ha estat membre de la mateixa fins a la seva elecció com a substitut de Maza a la Fiscalia General de l'Estat.

«Aparença d'imparcialitat»

«Podem entendre que haver compartit Sala amb una de les parts durant 9, 12 o 14 anys és un supòsit equiparable a l'amistat íntima de l'article 219.9 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) perquè resulta evident que la relació humana que es produeix en aquesta situació pot comprometre la neutralitat del juzgador, o almenys resulta raonable pensar-ho», insisteixen en el seu recurs al TC.

Afegeixen que «per això el més recomanable és precisament per preservar l'aparença d'imparcialitat objectiva, la remissió de la causa als jutjats naturals, ordinaris i situats en el lloc de comissió dels fets, els jutjats d'instrucció de Barcelona».