14 de maig de 2018
14.05.2018

Quim Torra vol construir una república «de tots» sense caure en «l'autonomisme»

El polític selvatà es converteix en el 131è president de la Generalitat amb els vots d´ERC i JxCat i l´abstenció de la CUP. Aposta per obrir un procés constituent i per un pla de Govern que recuperi lleis suspeses pel TC. Manté la seva voluntat d´acabar investint Puigdemont en aquesta legislatura. Reitera la voluntat de dialogar amb Rajoy de manera «bilateral»

15.05.2018 | 07:08
Quim Torra vol construir una república «de tots» sense caure en «l'autonomisme»

El Parlament va investir Quim Torra com a 131è president de la Generalitat. El quart candidat de JxCat va superar la investidura en segona volta a primera hora de la tarda gràcies als vots a favor del seu grup parlamentari i d'ERC, i a l'abstenció decisiva de la CUP. Cs, PSC-Units, CatECP i PPC hi van votar en contra. Després d'un debat menys tens del que es podria esperar, Torra va superar la segona votació en rebre més vots a favor (66) que en contra (65).

el discurs

Crida a aprendre
dels «errors»
En el discurs de la segona volta, Torra va fer una crida a aprendre dels «errors» i va convidar els constitucionalistes a «rebutjar la presó per les idees». També va reivindicar l´obertura d´un procés constituent i la creació d´una República de tots en què tothom gaudeixi de «plenitud de drets», i va assegurar que es crearà una assemblea de càrrecs electes. Torra ja va assegurar que serà lleial al mandat de l'1-O i que té l'objectiu de construir una República sense fer autonomisme.

el pla de govern

Sou mínim de 1.100 euros i recuperar lleis suspeses pel TC
El candidat a la presidència de la Generalitat, Quim Torra, va prometre ahir una empresa Aigües Ter Llobregat «pública» i va fixar l'objectiu d'arribar a un sou mínim de 1.100 euros bruts, així com recuperar lleis recorregudes pel Govern central i suspeses pel Tribunal Constitucional. El candidat va prometre, en política fiscal, «recuperar el ple funcionament» de la «hisenda» catalana.

provisionalitat

Reitera que Puigdemont
serà investit president
Quim Torra va tornar a fer pal·lesa la seva «provisionalitat al Govern de la Generalitat, assegurant que el president ha de ser Carles Puigdemont. En aquest sentit, el nou cap de l´Executiu català va mantenir la seva intenció d´investir Puigdemont al llarg d´aquesta legislatura.

presa de possessió

Dimcres prometria el càrrec i dijous ho farien els consellers
Es treballa amb l'objectiu que Quim Torra pugui prendre possessió del càrrec de 131è president de la Generalitat demà. I dijous, seria el torn dels consellers.

diàleg amb l´estat

Obert a trobar-se amb
Rajoy per parlar «de tu a tu»
Quim Torra va afirmar que si el president del Govern, Mariano Rajoy, li truqués ell estaria «encantat de quedar demà a la Moncloa per parlar de tu a tu», alhora que va incidir en la necessitat de recuperar el diàleg «bilateral».
la validació del rei

Torrent comunica per escrit
a Felip VI el nomenament
El president del Parlament, Roger Torrent, va comunicar oficialment per escrit a la Zarzuela la investidura de Quim Torra com a 131è president. Fonts parlamentàries van explicar que Torrent no es reunirà amb el Rei per tres motius: perquè en la passada legislatura no va voler rebre a la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell; pel seu discurs del 3 d'octubre a favor de l'actuació de l'Estat en contra de l'1-O, i per «no haver dit res sobre l'existència de presos polítics al seu Estat». El Rei, per la seva banda, signarà el nomenament quan s´elabori el decret.


Compartir a Twitter
Compartir a Facebook