El president de la Generalitat, Quim Torra, va signar ahir un nou decret de nomenament dels consellers que formaran el seu Govern, substituint els que són a la presó -Jordi Turull i Josep Rull- i els que es troben fugits a Bèlgica, Toni Comín i Lluís Puig. Ho va fer després que Moncloa enviés una carta negant-se a publicar al DOGC el Govern que Torra havia dissenyat inicialment.

Elsa Artadi (Junts per Catalunya), que en el decret de nomenaments que Quim Torra va signar el passat 23 de maig figurava com a consellera d'Empresa i Coneixement i portaveu del Govern, serà ara consellera de Presidència i portaveu, en substitució de Jordi Turull.

Més paritat al Govern

Alba Vergés (ERC) serà la nova consellera de Salut i reemplaçarà el també republicà Antoni Comín; Damià Calvet (Junts per Catalunya) ocuparà la cartera de Territori i Sostenibilitat en lloc de Josep Rull; Laura Borràs (Junts per Catalunya) assumirà el Departament de Cultura en substitució de Lluís Puig, i Maria Àngels Chacón (PDeCAT) es farà càrrec de la conselleria d'Empresa i Coneixement que deixa Artadi. En aquest sentit, l´executiu de Torra sí que gaudeix ara de paritat entre homes i dones, després de les crítiques per l´anterior composició per la falta de dones.

Querella contra Rajoy

La Generalitat va anunciar els nous nomenaments en un comunicat en el qual va indicar que el nou Govern adoptarà en la seva primera reunió «la decisió d'interposar una querella per prevaricació contra el president Mariano Rajoy per haver impedit la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) de l'anterior decret de nomenament dels consellers».

Precisament, el Govern de Mariano Rajoy va atribuir ahir a la seva «fermesa» i «determinació» la decisió de Torra de modificar el Govern. «Són les que han garantit als ciutadans de Catalunya el dret a comptar amb un Govern en condicions», va informar en un comunicat.

Paral·lelament, Cs va registrar ahir la sol·licitud de compareixença de Quim Torra en el ple del Parlament previst per a la setmana que ve davant la possibilitat que aquesta no es produeixi per les «reticències» dels independentistes.

Nou govern

Els consellers del nou Govern, que podran prendre possessió una vegada el Govern central publiqui el decret de nomenament en el DOGC, són els següents: Pere Aragonès (Economia i Hisenda i vicepresident), Elsa Artadi (Presidència i portaveu), Ernest Maragall (Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència), Miquel Buch (Interior) i Josep Bargalló (Ensenyament).

També seran consellers Alba Vergés (Salut), Damià Calvet (Territori i Sostenibilitat), Laura Borràs (Cultura), Ester Capella (Justícia), Chakir El Homrani (Treball, Afers Socials i Famílies), Maria Àngels Chacón ((Empresa i Coneixement), Jordi Puigneró (Polítiques Digitals i Administració Pública) i Teresa Jordà (Agricultura, ramaderia i Pesca i Alimentació).

L'anunci dels nous nomenaments de consellers s'ha produït després que el Govern central ratifiqués avui a la Generalitat que no publicaria el primer decret de nomenaments proposats per Quim Torra Quim Torra ja que l'informe encarregat als serveis jurídics de l'Estat avala que la decisió del president no s'ajustava a la legalitat.

Després de conèixer la decisió de Torra de desbloquejar el Govern, l'Executiu central ha reivindicat la seva fermesa i determinació per defensar la legalitat ja que creu que això és el que ha permès que Catalunya pugui comptar a partir d'ara amb un Govern "en condicions de complir les seves obligacions i atendre les seves responsabilitats".