La Policia Nacional sosté que existeixen «indicis racionals suficients per determinar» que una filial de Mediapro registrada el passat 12 de juny va donar suport a e-Valisa, una aplicació informàtica presumptament usada per blindar les comunicacions que van utilitzar alts càrrecs de la Generalitat per facilitar l'estratègia independentista i aconseguir el cens de votants usat al referèndum il·legal de l'1 d'octubre.

«Existeixen indicis racionals suficients per determinar que el servei de l'e-Valisa seria explotat per l'Administració Oberta de Catalunya, sota el mandat del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge dins del paraigua de serveis de l'Extranet de les Administracions Públiques (EACAT), i que el seu Centre de Procesament de dades (CPD) es trobaria migrat a l'empresa MEDIAPRO CLOUD S.L. amb domicili a l'avinguda Diagonal 177, Planta 12, Edifici Imagina de Barcelona», recull un ofici de la Brigada Provincial d'Informació.

Aquest informe va ser el desencadenant de l'operació ordenada pel Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, que va autoritzar la Policia Nacional que registrés el passat 12 de juny Mediacloud, la seu del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) a l'Hospitalet de Llobregat i la Conselleria d'Economia, detenint -després van quedar en llibertat amb mesures cautelars- Daniel Gimeno, cap del gabinet tècnic de Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya, i Frederic Udina Abelló, director de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), a qui es relaciona amb el cens de l'1-O. Mediapro va difondre un comunicat el mateix 12 de juny en el qual sostenia que no s'havien registrat instal·lacions de la productora sinó un servidor de la seva filial Mediacloud, sense trobar «informació rellevant per a la investigació i sense emportar-se cap tipus de material». Mediacloud és una empresa dedicada a la prestació de serveis de hosting informàtic (lloguer d'espai en el núvol) a empreses, entitats i institucions públiques.

Delicte de revelació de secrets

La investigació de la Brigada Provincial d'Informació es va iniciar amb la troballa d'una comunicació amb dades personals, per aquest motiu s'investiga un possible delicte de revelació de secrets, entre el presumpte «cervell» de l'1-O, Josep María Jové, i els detinguts Daniel Gimeno i Frederic Udina.

El programa d'e-Valisa, que gestiona l'Administració Oberta de Catalunya (AOC), és una eina informàtica que facilita més seguretat que el tradicional correu electrònic. Permet als alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya intercanviar documentació en format electrònic amb constància fidedigna de l'enviament.

L'anterior va ser el que va passar amb un document Word, objecte de les diligències policials, enviat pel director de l'Idescat, Frederic Udina, a Josep María Jové, comunicant-li que s'havia donat trasllat a Daniel Gimeno de «l'última versió del Registre de Població de Catalunya, a data d'1 d'abril de 2017».

«Peces clau»

«És evident que tant Frederic Udina com Daniel Gimeno van ser peces clau i d'especial rellevància en la gestió dels fitxers amb dades i informació de naturalesa sensible (dades de caràcter personal), la cessió o traspàs de les quals no tenia per objecte activitats de l'administració en l'àmbit de les seves competències, sinó que va estar emparat per un conveni l'objecte del qual era ben diferent al que finalment se li va donar als fitxers de dades personals», sostenen els agents.