Les tres candidatures que lluiten aquest cap de setmana per imposar-se en la direcció del partit i dels diferents òrgans de Catalunya en Comú van presentar ahir, davant una trentena de persones a Barcelona, els principals eixos del seu programa. L'eix nacional i l'encaix entre Catalunya i Espanya és una de les principals diferències de les tres candidatures.

El tàndem Colau-Domènech (Construïm en Comú), amb una línia continuista, s'enfronta a la liderada per José Luis Atienza (Comuns Federalistes), que defensa un projecte federalista i, per tant, aposta per les reformes a l'Estat i a Catalunya, i a la llista de Sònia Farré (Desbordem), que es defineixen com a sobiranistes i republicans.

Amb l'objectiu final de definir un projecte que permeti a Catalunya en Comú ocupar espai polític de cara a les eleccions municipals de l'any vinent, les tres candidatures proposen diferents opcions per tirar endavant la formació. Les principals diferències es manifesten en l'eix nacional i en el paper que ha de tenir Catalunya en Comú en el sobiranisme. Mentre que Xavier Domènech, que fa equip amb l'alcaldessa Ada Colau, defensa l'ideari vigent sorgit de l'assemblea de l'any passat, José Luis Atienza, cap de llista de Comuns Federalistes, aposta per «marcar distàncies amb el processisme» i reformular el projecte de Catalunya i Espanya per incloure l'opció federalista.

Atienza és crític amb l'opció que s'ha anat desenvolupant durant els darrers mesos i amb alguns «gestos» que els han acostat més «al processisme que no pas a la nació real» que s'han dut a terme, com per exemple «el llaç groc» a l'Ajuntament de Barcelona. Considera que el federalisme que ell defensa és l'única solució de «superar el conflicte entre Catalunya i Espanya». Per a Atienza, és un debat urgent que s'ha de definir abans de les eleccions municipals.

En canvi, Sònia Farré i Sergi Talamonte, de Desbordem, es defineixen com «sobiranistes i republicans», mantenen el referèndum com una eina, no descarten que sigui compatible amb el federalisme i defensen un partit que s'allunyi de l'electoralisme per continuar l'activisme de base que el defineix per principis. Volen un «partit moviment», per la qual cosa demanen «mesures valentes» com socialitzar sectors estratègics com l'energètic o el bancari.

Segons Talamonte, s'ha d'aprofitar el desplegament del partit per fer una política «de consens» i arribar a acords amplis per recuperar el municipalisme, així com «enxarxar-nos» des d'un punt de vista «supramunicipal».

El repte del municipalisme

Domènech reconeix que el municipalisme és un dels reptes del partit i, en sortir de favorit, creu que la candidatura que lidera, Construïm en Comú, és la més transversal i que inclou més perfils, de territori, d'edat i d'activisme. Domènech ha assegurat que la candidatura «neix del diàleg» i nega les crítiques que s'hagi gestat en base a acords de les formacions polítiques hereves.

També reconeix que els darrers temps la situació a Catalunya ha anat en dretriment de la construcció de propostes i per això aposta per millorar-ho i que el projecte sigui cada vegada «més sòlid» en termes de «política, social i de país».