El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i l'alcaldessa de Barcelona i líder dels comuns, Ada Colau, van intensificar la seva pressió cap al PDeCAT i ERC perquè donin suport als Pressupostos Generals de l'Estat, encara que pugui ser «immoral» que hi hagi «presos polítics», per revertir les retallades del PP. Podem i els comuns van celebrar un acte conjunt a Barcelona en el qual van reivindicar els Pressupostos Generals de l'Estat acordats entre l'Executiu i Units Podem, i que van aprofitar també per refermar la seva pressió cap als partits independentistes, que rebutgen donar suport als Comptes del Govern de Pedro Sánchez.

Durant la seva intervenció, Iglesias va reclamar a Sánchez «altura de mires», diàleg i reconèixer com a «interlocutors tots els adversaris polítics» elegits a les urnes per solucionar el conflicte català el qual, va dir, no pot solucionar-se amb «repressió, pals i presó». «El Govern no ha estat a l'altura i si vol que tirem els Pressupostos endavant han de treballar dur», va asseverar.

Però, també va interpel·lar el PDeCAT i ERC per actuar amb «intel·ligència», amb «sentit comú» i sense entestar-se en les seves posicions perquè «tots hem de cedir una mica», donant suport als Pressupostos i «forçant» el Govern central a seure en una taula de diàleg. Iglesias va admetre que, «potser», és «immoral» donar suport a uns Comptes havent-hi «presos polítics» o «parlar de diners» amb els líders sobiranistes empresonats, però va advertir a les formacions independentistes sobre els escenaris que poden donar-se si els comptes del Govern no tiren endavant i es convoquen noves eleccions

En el millor dels casos, va dir, guanyarien els partits d'esquerres, l'escenari seria el «mateix» i de nou «estaríem negociant» uns Pressupostos, però també, va alertar, hi ha el risc que unes noves eleccions derivin en un govern format pel PP, Ciutadans i Vox. «I llavors què? Seguirem amb els retrets sobre si tu no vas ser prou demòcrata, o el tu més», es va preguntar el líder de Podem.

«Fer fora» les retallades

En aquesta estratègia de pressió als partits independentistes perquè els comptes tirin endavant, Colau va apel·lar a la «responsabilitat de govern» del PDeCAT i d'ERC per «fer fora» les retallades, perquè la ciutadania no pot pagar els «plats trencats» de la seva política «repressiva».

La líder dels comuns va criticar la judicialització de la política i l'empresonament dels líders independentistes, però amb la mateixa «convicció i fermesa» va advertir que la «classe treballadora no té la culpa de la política repressiva i d'excepcionalitat» del PP: «No es mereixen seguir pagant els plats trencats», va dir. Per això, i «més enllà de les diferències ideològiques», va apel·lar a la «responsabilitat de govern» d'aquests dos partits independentistes, perquè no es tracta «només de fer fora» Mariano Rajoy amb la moció de censura, sinó també les «polítiques del PP» per a, així, poder revertir «anys de retallades». La líder dels comuns va llançar també un missatge al president del Govern, al qual va demanar que no es rendeixi. «Nosaltres lluitarem fins l'últim dia», va afegir.

Per part seva, José Manuel Villegas, secretari general de Ciutadans, va acusar la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, de «callar quan els separatistes dicten a La Moncloa els Pressupostos Generals de l'Estat pactant-los des de la presó».

El dirigent de Cs va reiterar que Susana Díaz ara també calla quan els «populistes» del partit de Pablo Iglesias li diuen al govern de Pedro Sánchez que cal enviar més diners a Catalunya i al País Basc «i menys diners a Andalusia».