Més de 5.700 metges d'atenció primària de la salut pública catalana i prop de 10.000 de la concertada estan cridats a partir d'avui a cinc dies de vaga per protestar per les retallades pressupostàries que, denuncien, han provocat una "sobrecàrrega assistencial insostenible" i una pèrdua de poder adquisitiu.

Qui convoca la vaga i a quins centres afecta

El sindicat Metges de Catalunya, majoritari en el col·lectiu, convoca vaga a la xarxa sanitària concertada amb el Servei Català de la Salut (CatSalut) s'adreça als més de 10.000 facultatius de 53 hospitals d'aguts, 86 equips d'atenció primària, 50 centres sociosanitaris i 25 de salut mental gestionats per les patronals Unió Catalana d'Hospitals (UCH), Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS) i Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES). El moviment Rebel·lió Primària, sota el paraigua de la CGT, convoca tots els treballadors de l'atenció primària.

Què demana el Sindicat Metges de Catalunya

El sindicat reclama la disminució de càrregues assistencials, limitant-les a 28 visites diàries per consulta; la reposició de 920 professionals "perduts amb les retallades" i la recuperació del poder adquisitiu "arrabassat des del 2010" i que xifren en prop d'un 30%. També demana incrementar el pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial.

Eltres tres sindicats -CCOO, UGT i SATSE- van signar el segon conveni col·lectiu SISCAT. Per a aquests sindicats, el conveni millora les condicions dels professionals sanitaris i dels centres i aconsegueix l'equiparació salarial entre els que treballen en l'atenció primària amb els que ho fan a l'atenció hospitalària, una de les principals reivindicacions. Per contra, Metges de Catalunya veu les millores "insuficients".

Suport del Col·legi de Metges

Per la seva banda, el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, va afirmar en declaracions que entenia els motius de la vaga perquè el sistema es troba al "límit" i fa molt de temps que els professionals adverteixen d'aquesta situació. "Quan els metges plantegen vaga, sempre és l'últim recurs. Per molt menys, altres col·lectius ja haguessin fet vaga fa molt de temps", va dir Padrós.Serveis mínims: les urgències funcionaran al 100%

Serveis mínims

Els serveis mínims per a les urgències seran del 100% durant els cinc dies de vaga. El Departament de Treball ha decretat el "normal funcionament" dels serveis d'urgències, així com de les unitats especials -com són les de cures intensives (UCI), unitats coronàries, unitats d'hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia- i de les que es puguin considerar d'urgència vital.

Els serveis mínims per a la resta de serveis es fixen en un quart de la plantilla els dos primers dies i un terç a partir del tercer dia.

Entre el personal en formació hi ha hagut dubtes en els darrers dies sobre el dret a fer vaga i si els afecten els serveis mínims. Fonts de Metges de Catalunya assenyalen que els residents tenen dret a fer vaga i que la seva activitat no s'hauria de regir pels serveis mínims.

"No poden ser considerats com a imprescindibles en les plantilles de mínims", recull Metges de Catalunya en un comunicat. Ara bé, segons el sindicat, l'ICS ha establert que els MIR que tinguin assignada una guàrdia, l'hauran de fer, una decisió que, per a l'organització, "està mancada d'empara legal". Pel que fa als centres de la sanitat concertada, fonts sindicals apunten que l'adhesió dels residents a la vaga podria mostrar el pes que tenen en els serveis d'urgències.

Reprogramar visites

Hores abans, el Departament de Salut recomanava als usuaris dels ambulatoris que a partir d'avui truquin o vagin al centre de salut per comprovar si la visita o prova que tenen concertada està afectada per la vaga de metges de primària convocada des d'avui i fins divendres, i que, en cas d'afectació, reprogramin la visita.

Situació "crítica" als CAP per excés de feina

Els metges dels CAP denuncien una situació molt crítica d'excés de feina i condicions laborals precàries que repercuteix en la qualitat i la seguretat assistencials. Entre altres coses, reclamen limitar les visites diàries a 28. I que per fer aquestes visites tinguin un temps mínim de 12 minuts.

També demanen recuperar els 920 professionals perduts amb les retallades, la recuperació del poder adquisitiu perdut -que xifren en prop d'un 30%- i l'increment del pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial.