L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) ha rebaixat una dècima el creixement econòmic del tercer trimestre a Catalunya. Si en l'estimació que va fer al novembre calculava que el PIB havia augmentat un 0,6% entre juliol i setembre, aquest dijous ha rectificat i considera que l'increment va ser del 0,5%, tres dècimes per sota del 0,8% registrat en el segon trimestre. L'economia catalana no creixia tan poc des del primer trimestre del 2014, quan es va registrar un 0,4%. En termes interanuals, l'economia catalana va augmentar un 2,7% el tercer trimestre, quatre dècimes menys que el trimestre precedent (3,1%). L'increment anual és el més baix des del quart trimestre del 2014.

Catalunya creix una dècima per sota del conjunt de l'estat -que ha tingut un augment del PIB del 0,6% en el tercer trimestre- i dues dècimes per sobre que la Unió Europea dels 28 (0,3%). En termes interanuals, l'economia catalana creix dues dècimes més que el 2,5% del conjunt de l'estat espanyol i nou dècimes més que la UE dels 28 (1,8%).

En un context de desacceleració de les exportacions i importacions amb l'estranger, l'economia catalana manté el creixement principalment gràcies a la demanda interna, que ha augmentat un 2,2% en relació amb el tercer trimestre del 2017. Tot i això, la demanda interna mostra una desacceleració de sis dècimes. Segons l'Idescat, aquesta evolució és conseqüència de la reducció del creixement de la inversió i el consum de les administracions públiques, ja que el consum de les llars creix un 1,9%, una dècima superior al trimestre anterior. En concret, la formació bruta de capital augmenta un 3,7% interanual, una reducció de més de dos punts percentuals respecte al trimestre anterior, a causa de la desacceleració dels béns d'equipament (3,5%), que cau força en relació amb el trimestre anterior. El consum de les administracions públiques també experimenta una reducció del creixement i se situa en una variació anual d'un 1,2%. En canvi, la inversió en construcció manté un creixement estable d'un 4,3%.

L'aportació del sector exterior al creixement de l'economia és del 0,8% en termes interanuals. El saldo dels intercanvis amb l'estranger és d'un -0,1% resultat d'una evolució a la baixa de les exportacions de béns i serveis (0,8%), que s'observa des d'inici d'any, dins del context d'un cert deteriorament de l'economia internacional. Les importacions de béns i serveis també s'han reduït (1,8%) més de dos punts respecte al trimestre anterior. Per contra, el consum dels estrangers en el territori (5,3%) manté l'evolució positiva i continuada dels darrers trimestres.

La construcció, el sector que més creix

Des de l'òptica de l'oferta, es mantenen les tendències en l'evolució dels grans sectors: estabilitat dels serveis (2,8%, com en el trimestre anterior) i desacceleració de l'activitat de la indústria (que cau fins al 2% des del 3,9% del segon trimestre). La construcció manté un ritme notable (5,2%), mentre que l'agricultura registra taxes negatives (-0,8%).

El creixement dels serveis està impulsat sobretot per les activitats immobiliàries, professionals i altres (3,7%). Les activitats comercials, de transport i hostaleria mostren una evolució del valor afegit a l'alça amb un creixement d'un 2,5%, el més elevat dels darrers trimestres. Finalment, l'agrupació de les branques de l'administració publica, educació, sanitat i serveis socials manté una taxa de creixement moderada (1,4%), tres dècimes inferior al trimestre anterior.

La indústria catalana, molt sensible a l'evolució del mercat exterior, redueix significativament la taxa de creixement (2,0%), que s'havia mantingut elevada i estable al llarg dels darrers anys. Segons els indicadors de producció industrial, les branques amb una evolució més favorable són les de la fabricació de maquinària i equips mecànics (8,7%), d'altres indústries manufactureres (5,2%) i metal·lúrgia (2,8%). En canvi, la fabricació d'altres productes minerals no metàl·lics (-10,4%), el sector de l'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat (-8,3%) i la indústria química (-5,0%) han contribuït a reduir l'activitat industrial aquest trimestre.

La construcció manté una activitat notable, amb un creixement elevat, d'un 5,2%, però inferior en quasi un punt al registrat el trimestre anterior. Finalment, el sector agrari manté una taxa de creixement negativa, amb un -0,8%, però amb una tendència de millora continuada en els darrers trimestres.