La Generalitat i el Govern de l'Estat mantenen converses per perfilar el format d'una reunió al més alt nivell entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra, a la qual podrien sumar-se alguns ministres i consellers, i que se celebraria "probablement" aquest dijous a Barcelona.

Segons fonts de la Generalitat, tot i que encara no s'ha pres "cap decisió definitiva" al respecte, sí que "s'avança" cap a una reunió en la qual participarien, a més de Sánchez i Torra, tres ministres i tres consellers.

Un cop s'acordi el format de la reunió, la data més probable és el dijous 20 de desembre, es fixarà l'ordre del dia dels temes a tractar, segons les citades fonts.

La reunió, que fa dues setmanes semblava descartada, ha anat cobrant versemblança als últims dies, al mateix temps que el Govern de la Generalitat suavitzava la seva postura davant la reunió del Consell de Ministres que se celebrarà a la Llotja de Mar de Barcelona aquest divendres 21 de desembre, contra la que ja hi ha convocades diverses mobilitzacions independentistes.

Fonts coneixedores dels contactes han explicat que ahir, a Barcelona, hi va haver una reunió entre la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, per explorar possibles formats de la reunió, que podria celebrar-se el dia 20, vigília del Consell de Ministres, o el mateix 21D, en un edifici del Govern català, però no necessàriament el Palau de la Generalitat.

Artadi i Aragonès van plantejar a Calvo la possibilitat d'una trobada en la que participin no només Sánchez i Torra, sinó també alguns ministres i consellers, encara que no veuen imprescindible que sigui una cimera entre els dos executius en ple, com suggerien fins ara, un format que la Moncloa ja va declinar.

Des del Govern descarten una reunió exclusivament entre Sánchez i Torra, que és el que proposava Moncloa, llevat que pugui ser una trobada llarga i amb contingut polític de fons, i insisteixen que sigui quin sigui el format no ha de ser una cita merament protocol·lària per "fer-se una foto", sinó que hi ha d'haver un "ordre del dia" polític.

Segons fonts del Govern, el contacte que mantenen Aragonès i Artadi, d'una banda, i Calvo, per l'altrae, és "permanent".

El Govern insisteix a demanar una reunió entre Sánchez i Torra, aprofitant el Consell de Ministres de divendres a Barcelona, però no tanca la porta a què hi pugui haver altres contactes entre membres de l'Executiu i de la Generalitat.

Així ho han apuntat fonts del Govern de Sánchez, que admeten que Catalunya viu circumstàncies especials i, a la pregunta de si hi pot haver altres reunions entre membres d'un i un altre executiu, han assenyalat que "cal obrir pas a la política".

Les fonts consultades admeten que hi continua havent contacte constant per intentar propiciar la trobada i esperen que finalment sigui possible la reunió entre Sánchez i Torra, sense descartar altres reunions.

El PP, de la seva banda, espera que si finalment Sánchez es reuneix amb Torra li notifiqui personalment el requeriment previ a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

Així ho ha indicat la portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat, que ha recalcat que Sánchez només ha de fer tres coses: trencar amb l'independentisme, aplicar el 155 i convocar eleccions.

La portaveu adjunta de Podem al Congrés, Ione Belarra, ha destacat que una possible reunió entre els presidents del Govern i de la Generalitat contribuiria a la "normalització de relacions institucionals".

Des del Parlament, en la seva intervenció en el debat monogràfic sobre protecció de la infància, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha denunciat la "inacció" del Govern davant la pobresa infantil i la protecció dels menors, malgrat disposar de competències i de recursos, ja que segons la seva opinió l'executiu català està centrat en "la seva obsessió" per la independència.

D'una altra banda, Torra preveu presentar una querella aquesta mateixa setmana contra Pablo Casado, després que aquest diumenge el líder del PP, a l'acte de presentació del candidat popular a l'alcaldia de Barcelona, Josep Bou, afirmés: "Cal ser un desequilibrat per escriure sobre els espanyols que som carronyers, hienes i escurçons. Cal ser tremendament desequilibrat per dir a la teva terra que estàs desitjant que el Govern t'enviï els tancs".