Bloqueig en infraestructures bàsiques, una vaga general, una marxa lenta "massiva" de cotxes a la ciutat de Barcelona, una gran manifestació, o són algunes de les accions que diferents col·lectius han preparat per aquest divendres 21 de desembre per protestar contra la celebració a Barcelona del Consell de Ministres. El matí ha estat complicat per la mobilitat i s'han registrat alguns incidents a Barcelona.

Segueix aquí el minut a minut de totes les mobilitzacions:

20:31h h

Unes 40.000 persones es manifesten a Barcelona

Unes 40.000 persones segons la Guàrdia Urbana, 80.000 segons els organitzadors, s'han manifestat aquest divendres a la tarda al Passeig de Gràcia de Barcelona en contra del Consell de Ministres del govern espanyol que s'ha celebrat a la capital catalana. Sota el lema 'Tombem el règim del 78', la capçalera de la manifestació ha sortit des dels Jardinets de Gràcia en direcció a la Gran Via. Persones amb estelades i pancartes amb missatges com 'Pau' o 'Llibertat' en anglès han recorregut aquest passeig de Barcelona, en una marxa que ha acabat amb parlaments de Marta Torrecillas i Roger Español, víctimes de l'1-O. La manifestació, que no ha registrat cap incident, la convocava la Comissió del 21-D, formada, entre d'altres per ANC, Òmnium, Arran o les JERC.

19:56 h

Desconvocat l'acte de protesta a Girona

Els organitzadors de l'acte de protesta a Girona l'han descovocat.

19:46 h

Actualització de les detencions

El nombre de detinguts per les protestes amb motiu de la celebració del Consell de Ministres a Barcelona ha pujat a tretze, després que aquesta tarda els Mossos hagin confirmat la detenció d'una tercera persona a l'Ampolla (Baix Ebre). Els altres deu han estat arrestats a Barcelona. Dels detinguts a Barcelona, set han estat a la zona de les Drassanes per enfrontaments amb la policia, un a Via Laietana per desordres públics que portava material que podria ser utilitzat per fer un artefacte incendiari o explosiu, un a la plaça Antoni López per atemptat als agents a l'autoritat, i un altre a plaça Urquinaona per atemptat als agents a l'autoritat. Els altres tres detinguts han estat a l'Ampolla per desordres públics i danys, on els CDR han tallat l'AP-7. Sobre el tercer detingut a l'Ampolla, la CUP ha acusat els Mossos d'Esquadra d'haver dut a terme una operació "il·legal" i "repressiva".

18:49 h

Un miler de persones a la concentració de Girona

La policia local ha quantificat en un miler de persones els assistents a la concentració d'avui a Girona que també ha encartellat la delegació del govern a Girona. Després es dirigeixen cap a la comissaria dels Mossos a Vista Alegre. Allà els agents formen un cordó policial per evitar que els manifestants es puguin apropar a la comissaria.

18:43 h

Reobertes totes les carreteres catalanes després de més d'una vintena de talls dels CDR

Totes les carreteres catalanes han quedat reobertes al trànsit la tarda d'aquest divendres després d'una jornada de talls dels CDR en senyal de protesta per la reunió del Consell de Ministres a Barcelona, ha informat el Servei Català de Trànsit a Europa Press

18:28 h

Milers de persones s'apleguen als Jardinets de Gràcia

La manifestació unitària convocada per la Comissió del 21D, reuneix a hores d'ara milers de persones al Passeig de Gràcia de Barcelona. L'hora d'inici prevista era les 18 h i ha de desfilar des dels Jardinets de Gràcia amb el lema 'Tombem el Règim. Pels drets socials i polítics, per l'autodeterminació, contra la repressió'.

18:00 h

Concentració a la Delegació de Govern a Girona

Comença a arribar gent a la concentració convocada pels CDRs davant de la Delegació de Govern a Girona. Demanen la llibertat dels detinguts aquest matí, així com "dels presos polítics i el retorn dels exiliats."

Al principi de la concentració, un petit grup ha llançat ous contra l'edifici estatal i la resta de gent ha rebutjat l'acció amb crits; "Som gent de pau".

Poc després, la manifestació s'ha dirigit a la Generalitat.

{C}

17:59 h

Arran: "Mentre criminalitzen la barricada i la caputxa, continuem colze a colze amb altres formes de confrontar l'Estat"

"Mentre intenten dividir-nos criminalitzant la barricada i la caputxa, nosaltres continuem colze a colze amb aquells que decideixen altres formes de confrontar l'Estat". Així ho assegura un comunicat d'Arran aquest divendres a la tarda després de les protestes d'aquest 21-D a Catalunya. En aquest sentit apel·len a la unitat d'un "poble rebel" i criden a manifestar-se aquesta tarda a Jardinets de Gràcia: "Trencarem amb el règim si ens mantenim alçats, units i amb coratge", insisteix l'organització independentista juvenil. De fet, i arran de la reunió entre governs aquest dijous al vespre, Arran denuncia que "als despatxos" es produeix una "retirada a l'autonomisme" i un "xantatge amb l'amenaça" de presó, "exili", encausats i un nou 155.

És en aquest marc que Arran ha advertit que el partit "dels GAL, el pla Bolonya i la reforma laboral" no pot garantir als treballadors cap de les seves "exigències". I d'altra banda, també carreguen contra el Govern per "no mostrar cap garantia de ruptura real amb aquest règim". "Hi estan ben còmodes, buscant pactes des de dalt", avisa Arran. Per tot plegat, denuncien que els dos executius "intenten tancar des de dalt tot el que nosaltres estem obrint des de baix".

16:54 h

Allau de crítiques del govern a les decisions del Consell de Ministres

La consellera de la Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi, ha assegurat que el Consell de Ministres d'aquest divendres a Barcelona no ha suposat l'aprovació de grans mesures per a Catalunya i ha afirmat que per prendre "acords menors potser no calia venir".

En roda de premsa aquest divendres, ha subratllat que la reunió del Govern a la capital catalana "era per fer grans anuncis sobre Catalunya que tampoc han succeït", ja que els 112 milons d'euros aprovats en infraestructures són per a obres ja previstes des de fa anys , ha dit.

Artadi ha criticat també que l'executiu de Pedro Sánchez hagi decidit "unilateralment" canviar el nom de l'Aeroport de Barcelona-el Prat pel de Josep Tarradellas, sense negociar-ho amb la Generalitat ni amb els ajuntaments de Barcelona i el Prat de Llobregat, ha dit.

Artadi: «El diàleg és la nostra via prioritària però no en descartem altres, sempre que siguin democràtiques i no violentes»

16:46 h

El SEM ha atès 51 persones en el dispositiu del 21-D, 46 per contusions

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 51 persones en el marc del dispositiu del 21-D, 46 per contusions. Els altres cinc són quatre policies nacionals amb un quadre de gastroenteritis i un manifestant que ha patit un còlic nefrític. Hi ha hagut sis trasllats a centres mèdics però no hi ha cap cas de gravetat. Trenta de les persones ateses i donades d'alta en el mateix lloc són agents dels Mossos d'Esquadra. Interior assegura que hi ha 28 policies afectats en els aldarulls al centre de la ciutat.

16:45 h

La UdG anul·la les classes de la tarda per la participació dels estudiants en les mobilitzacions

La Universitat de Girona (UdG) ha anul·lat les classes de la tarda d'aquest divendres després del massiu seguiment dels estudiants a les mobilitzacions organitzades. En previsió d'aquesta situació, la majoria de professors ja havien avançat o posposat les classes.

D'altra banda, el seguiment de la vaga per part dels professors ha estat mínima segons ha apuntat el rectorat. Tot i així, alguns dels treballadors que han anat a treballar, han arribat tard pels talls de circulació que hi havia a les diferents carreteres gironines.

D'altres treballadors no han pogut ni desplaçar-se fins a la Universitat. El rectorat ha assegurat que el personal ha pogut fer les seves tasques habituals amb total normalitat.

16:29 h

Estat del trànsit a comarques gironines

Normalitzada la situació de l'N-260 i la circulació per l'AP-7 a l'altura de Garrigàs es limita a un carril per obstacles a la via.

15.30 h

Sánchez publica un tweet en català

15.30 h

CAC condemna les agressions a periodistes durant les mobilitzacions

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha condemnat avui les agressions i intimidacions a periodistes que s'han produït en el transcurs de les manifestacions convocades contra el Consell de Ministres a Barcelona. Entre les agressions denunciades avui destaca la que ha patit un reporter d'Intereconomía que ha estat colpejat per un membre dels CDR. Intereconomía ha difós un vídeo en què es pot veure l'agressió, ocorreguda després que diversos manifestants hagin emprenyat al reporter i al seu càmera, fins que finalment un dels concentrats li ha donat un cop de puny a la cara.

Maika Navarro, fent un directe per a Telecinco també ha estat increpada a la Via Laietana de Barcelona.

15.00 h

Tornen a tallar al trànsit l'N-260 a Maià de Montcal

La carretera N-260 al seu pas per la localitat de Maià de Montcal ha estat tallada en els dos sentits de la marxa i és la primera que torna a veure interromput el trànsit, després que s'haguessin reobert totes les vies a la província de Girona, segons informa el Servei Català de Trànsit.

A la capital, un grup de persones que participaven en la concentració davant la Subdelegació del Govern en protesta per la celebració a Barcelona del Consell de Ministres, s'ha desplaçat fins als jutjats per abonar als detinguts de la Ciutat Comtal i Tarragona.

Els manifestants, davant un dispositiu policial per protegir les dependències judicials, han llançat proclames contra el conseller d'Interior, Miquel Buch, com a responsable dels Mossos d'Esquadra.

14.15 h

Onze detinguts a Barcelona

Els Mossos d'Esquadra han detingut un altre CDR per llançar objectes de forma reiterada a la línia policial en el dispositiu per la reunió del Consell de Ministres en la Llotja de Mar, per la qual cosa ja són onze els detinguts. Segons fonts policials, l'últim detingut ha estat arrestat a les 14:05 hores, en el marc d'uns incidents ocorreguts a la plaça d'Antoni López, al costat de la Llotja de Mar. D'aquesta forma, són ja onze els arrestats al llarg d'aquest matí en les protestes convocades pels CDR en contra de la reunió del Consell de Ministres a Barcelona.

14.00 h

Acaba la manifestació davant els jutjats de Girona

13.40 h

Els concentrats a Girona es desplacen als jutjats

El miler de persones contrades davant la subdelegació del govern espanyol a Girona s'ha desplaçat fins l'edifici dels jutjats, situat a pocs minuts, per protestar contra les detencions d'aquest matí a Barcelona.

13.00 h

Les imatges de les protestes i enfrontaments a Barcelona

{C}{C}{C}{C}

12.30 h

Centenars de persones es concentren davant la subdelegació del govern a Girona

Al voltant d'un miler de persones, segons l'ajuntament, es concentren aquest migdia davant la subdelegació del govern a Girona, protegida per un fort dispositiu policial. La concentració s'està desenvolupant de forma pacífica i s'escolten crits de "llibertat" i "independència". Al voltant de la 1 del migdia, d'un edifici proper s'ha desplegat una gran pancarta amb el lema "Cap mes dia a la presó"

12.00 h

Els Mossos desallotgen l'autopista

Desenes d'agents dels Mossos d'Esquadra han arribat fa pocs minuts a l'autopista AP-7, a l'alçada de la sortida de Girona Oest, on centenars de persones tallaven el pas des de primera hora del matí. En pocs minuts, i amb alguna empenta, la policia ha desallotjat els manifestants per poder restablir la circulació.

10.20 h

Càrregues policials a Barcelona

Els Mossos d'Esquadra han carregat contra un grup d'encaputxats que intentava saltar-se el cordó i els llençaven objectes a l'avinguda Paral·lel. Alguns concentrats han començat a arrossegar les tanques per desfer la línia de seguretat i fins i tot n'han agafat algunes per llençar-les contra els agents. Els encaputxats també han desplaçat contenidors i han llançat altres objectes i pintura al terra per dificultar l'acció policial. Els Mossos demanen no apropar-se a la zona i respectar les indicacions de la policia.

10.00 h

Barricades amb pneumàtics, fogueres i fogons per aguantar durant hores el tall de l'AP-7 a Girona

Centenars de persones convocades pel CDR participen al tall de l'AP-7 que des poc després de les set del matí bloqueja la calçada de l'autopista a Girona. Els manifestants han fet barricades amb pneumàtics, han vinclat les tanques de protecció i han encès fogueres i posat fogons per resistir durant hores. A més, amb pintura blanca, han pintat damunt l'asfalt la consigna 'Ingovernables'. Efectius dels Mossos d'Esquadra, que controlen la mobilització, han donat l'opció als conductors -sobretot, dels tràilers- de donar mitja volta i sortir de l'autopista. A través de les xarxes socials, els CDR han demanat a la gent que se sumi als talls de carreteres que hi ha a la demarcació per fer més força. Més informació...

09.50 h

Un detingut a Via Laietana amb material per fer un artefacte incendiari

Els Mossos d'Esquadra han detingut una persona a Via Laietana per desordres públics al voltant de les 9 del matí. Portava material que podria ser utilitzat per fer un artefacte incendiari o explosiu. Aquest carrer està tallat a partir de l'edifici de Correus.

09.20 h

Normalitat a les carreteres de l'Alt Empordà

Al nus de carreteres de Figueres, tot i que a primera hora del matí hi havia un dels punts de sortida de marxa lenta a l'AP7, a hores d'ara la situació és de normalitat. Hi ha un control dels Mossos a l'entrada de l'autopista per Figueres Nord i se circula amb normalitat per l'NII. Per les vies secundàries que hi donen accés hi ha talls puntuals on es dona pas alternatiu per la presència d'objectes a la carretera com pneumàtics, blocs de formigó o fins i tot arbres sencers de grans dimensions. Estan sent retirats però ha calgut demanar operaris perquè els tallessin amb motoserres. Se situen principalment a la C31 direcció l'Escala o la Gi-623 entre Orriols i Viladamat.

09.15 h

Restableixen la circulació de trens

La circulació ferroviària entre Flaçà i Bordils ha quedat restablerta a les 8.40 hores i les línies R11 i RG1 han començat a operar amb normalitat. El servei havia quedat tallat des de les 7 hores per un incendi a la zona de vies. Un tren que havia sortit a les 6.12 hores de Portbou amb destí Barcelona havia quedat aturat, ha retrocedit fins a Flaçà i Renfe ha portat els viatgers a Figueres per enllaçar amb l'alta velocitat. Durant el tall, els viatgers de Girona s'han reubicat en serveis de l'AVE per arribar a Barcelona. Els Bombers han activat una dotació per apagar el foc, situat al quilòmetre 26 de la C-66, al costat de les vies, entre Bordils i Celrà. La vaga convocada per avui per alguns sindicats a Renfe fa que la circulació de trens sigui avui molt inferior al que és habitual.

09.10 h

Sánchez i Colau esmorzen abans del consell de ministres

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, esmorzen a hores d'ara a l'hotel on s'ha allotjant el president espanyol a Barcelona amb motiu del Consell de Ministres d'aquest divendres. L'alcaldessa de Barcelona havia sol·licitat prèviament la reunió i a les 09.30h atendrà la premsa al Saló Gòtic de l'Ajuntament.

09.00 h

Trànsit registra un 53% menys de vehicles d'entrada a l'àrea metropolitana de Barcelona entre les 6 i les 8

El Servei Català de Trànsit ha registrat un 53% menys de vehicles d'entrada a l'àrea metropolitana de Barcelona entre les 6 i les 8 del matí en comparació amb un altre dia laborable en aquesta mateixa franja horària. S'ha restablert la circulació a la B-23 en sentit sud a l'altura de Sant Just Desvern. Els tres carrils de la marxa estan oberts després que els Mossos d'Esquadra hagin demanat als concentrats que aixequessin el tall.

  • 08.20 hActualització - Carreteres talladesAP-7: a Sils en sentit Barcelona, i a Girona en dos sentits de la marxaN-II: a Medinyà, Fornells i BàscaraC-25 a Santa Coloma de Farners i CampllongC-66 a PalolC-66 a CelràC-31 a Ullà i VergesC-37 a la Vall d'en BasC-65 a LlambillesGi-623 entre Ventalló i Saus (pas alternatiu)GI-634 a VergesAP-7 a l'AmpollaTalls intermitents en alguns dels principals accessos a Barcelona07.40 hSuspenen el transport escolar al Baix EmpordàDavant els problemes de mobilitat, el transport escolar ha quedat suspès al Baix Empordà.07.00 hTallen la via del tren entre Flaçà i BordilsUn incendi al mig de la via ha obligat a tallar la via de tren entre Bordils i Flaçà per un incendi a la via. Un tren de la RG1 s'ha hagut d'aturar i el trànsit ferroviari està interromput.07.15 hTallen l'AP7 a GironaUnes 500 persones han tallat l'autopista AP-7 al seu pas per Girona, concretament a l'alçada de Girona Oest en els dos sentits de la marxa. Porten pancartes amb el lema 'Implementem la República - Desbordem-los'07.00 hTallen la N-II a BàscaraDiverses persones han tallat fa uns minuts la carretera N-II al seu pas per Bàscara. Han posat diversos elmenents al mig de la calzada i hi han calat foc.06.20 hTallen les rondes de Barcelona i altres accessos a la capital catalanaUnes cinquanta persones han tallat poc després de les 6 del matí la Ronda Litoral (B-20) en tots dos sentits a l'altura de Montjuïc. La situació ha produït moments de certa tensió amb els conductors i els Mossos estan desviant el trànsit. Les protestes també afecten la Ronda de Dalt (B-10) a l'altura d'Esplugues per una concentració i a Cornellà en tots dos sentits. Tampoc es pot circular per un tall a B-23 a Sant Joan Despí de sortida de Barcelona.06.00 hUna desena de carreteres talladesLes protestes amb motiu de la celebració del Consell de Ministres a Barcelona han començat pocs minuts abans de les sis del matí amb talls a diverses carreteres. A hores d'ara, aquestes són les carreteres que han tallat els CDR:AP-7 a l'altura de l'Ampolla en els dos sentits de la marxaC-16 a Manresa en sentit sudC-65 a LlambillesC-25 a CampllongC-58 a VacarissesC-31 a VergesN-II a FigueresEls talls s'han fet cremant pneumàtics i, en el cas de la C-58 a Vacarisses, per un arbre que han tallat per impedir la circulació21.30 hGovern i Moncloa aposten per un diàleg que "vehiculi una proposta política d'ampli suport"La Generalitat i la Moncloa han pactat un comunicat conjunt després de les tres trobades d'aquest dijous a la tarda al Palau de Pedralbes (Barcelona). Els dos executius aposten per un diàleg que "vehiculi una proposta política d'ampli suport a la ciutadania catalana", després de constatar que hi ha un "conflicte" sobre el futur de Catalunya. Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Elsa Artadi, en una roda de premsa posterior, i també ho ha subratllat la ministra Meritxell Batet, en una altra compareixença més tard. Més informació...