La Crida ha rebaixat les seves expectatives de cara a un referèndum pactat amb l'Estat, segons la ponència política transaccionada que es votarà al congrés constituent del 26 de gener al CCIB de Barcelona. El document que presentarà la nova organització política -que lideren Jordi Sànchez, Carles Puigdemont i Quim Torra- apunta que la voluntat d'un 80% de la societat a favor d'un referèndum «pot acabar tenint receptivitat a l'Estat», en condicional. En canvi, el text original afirmava que aquest clam «acabarà tenint, tard o d'hora», una resposta positiva de Madrid. Per altra banda, la ponència organitzativa accepta finalment que els membres del govern de la Crida puguin ser revocats. Al text original s'especificava que «no serien revocables» i que «només podrien dimitir».

La ponència política que es votarà el 26 de gener, després d'admetre les esmenes dels membres fundadors de la Crida -més de 15.000-, també elimina la següent frase que es proposava al text original: «No és versemblant imaginar un escenari on la resistència dels governants espanyols a escoltar aquest clam sobre un referèndum d'autodeterminació es perpetuï indefinidament en el temps».

Paral·lelament, la nova ponència política -que ha encapçalat el mateix Sànchez des de Lledoners- també compromet Catalunya amb els Països Catalans: «Com a moviment polític, a la Crida reconeixem la unitat de cultura i de llengua de Catalunya amb el País Valencià, les Illes Balears i la Catalunya Nord, tot respectant els diferents processos i ritmes polítics de cada país. La nostra lluita per reforçar la democràcia a l'Estat, la defensa del dret a l'autodeterminació, la defensa de la independència i per la República Catalana només poden afavorir la cultura, la llengua i la qualitat democràtica de tots els compatriotes d'aquells països», apunta el text.

En un altre ordre de coses, el secretari d'organització del PDeCAT, Ferran Bel, considera «incomprensible» que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) hagi avalat uns processos de primàries per a les eleccions municipals que a la pràctica suposen una major «divisió» del sobiranisme. En declaracions a Efe, Bel s'ha referit al procés obert de primàries emparat per l'ANC en diferents municipis de Catalunya per escollir llistes transversals de candidats independentistes i que, a Barcelona, ha pujat a Jordi Graupera com a alcaldable, al marge de les candidatures que presentin el PDeCAT, ERC i la CUP.