09 de gener de 2019
09.01.2019
Diari de Girona

L'Audiència de Barcelona ordena l'ingrés a presó d'Oriol Pujol pel cas de les ITV

Aquesta resolució es pot recórrer, cosa que deixaria en suspens la seva entrada a la presó fins que fos ferma

09.01.2019 | 10:42
L'Audiència de Barcelona ordena l'ingrés a presó d'Oriol Pujol pel cas de les ITV

Una jutge de l'Audiència de Barcelona ha ordenat l'ingrés a la presó de l'exdiputat de CiU Oriol Pujol per complir la pena de dos anys i mig que li va ser imposada pel cas de les ITV, si bé aquesta resolució es pot recórrer, cosa deixaria en suspens la seva entrada a la presó fins que fos ferma.

En un acte, la magistrada de la secció 20 de l'Audiència, encarregada de resoldre l'execució de condemna a Oriol Pujol, ha desestimat la seva petició de commutar per treballs en benefici de la comunitat la pena de presó a la qual va ser sentenciat per usar la seva influència política per afavorir empresaris afins i cobrar comissions il·legals en el cas de les ITV.

S l'acte, la jutge dóna deu dies al fill menor de l'expresident Jordi Pujol perquè ingressi voluntàriament a la presó, si bé la resolució es pot recórrer davant la mateixa magistrada, per la qual cosa el procés quedaria en suspens fins que la mesura fos ferma.

Fonts de la defensa d'Oriol Pujol consultades per Efe han indicat que estan valorant recórrer, encara que abans han d'estudiar la resolució, que els dóna tres dies per presentar el seu escrit.

En l'acte, la magistrada descarta commutar la presó per treballs en benefici de la comunitat al concloure que Oriol Pujol ha d'anar a la presó per la "gravetat" dels seus delictes, perquè d'aquesta forma es "restableix la confiança del ciutadà" i perquè una suspensió de penes equivaldria a una "minimització" d'"actes delictius greus".

Segons la jutge, Pujol va cometre un "atac molt important" a l'Estat de Dret, ja que va afectar la seva pròpia essència i va provocar "desconfiança en la ciutadania cap als seus propis representants", per la qual cosa a l'hora de decidir si ingressa a la presó "prima" la naturalesa dels seus delictes sobre les seves circumstàncies personals.

En una vista celebrada el passat 10 de desembre, Pujol va al·legar que ja ha pagat una "pena natural" perquè el cas de les ITV ha implicat la "destrucció" de la seva carrera política i professional i va advertir que el seu ingrés a la presó perjudicaria "greument" al seu entorn familiar i al seu arrelament laboral i social, que està "en plena recomposició".

A més, la defensa va apuntar que Oriol Pujol ha estat "estigmatitzat" per aquest cas de corrupció i va demanar que s'evités convertir-lo en un "boc expiatori" per la seva dimensió pública, després d'haver presidit el grup parlamentari de CiU i ser secretari general de CDC.

Per contra, la jutge afirma que acordar l'ingrés a la presó de Pujol no és utilitzar-lo com un "boc expiatori", sinó que es limita a adoptar una resolució "degudament motivada, imparcial i desposseïda d'automatismes".

"Els fets comesos (per Oriol Pujol) són molt greus perquè, en comptes de prestar el servei a la comunitat inherent als seus càrrecs polítics, es va aprofitar dels mateixos en el seu propi benefici, ja que no va actuar en interès del poble al qual representava (era diputat), sinó en el seu propi", argumenta.

En aquest sentit, subratlla que la intervenció de Pujol en la trama de les ITV "no es va tractar d'una acció aïllada, sinó d'una manera d'actuar des de la seva privilegiada posició política i activitat pública, que es va prolongar durant els anys 2010 a 2012 i que només va acabar quan l'estratagema va ser descoberta".

Segons la jutge, Pujol es va aprofitar de la seva "posició política" a fi d'aconseguir "actes administratius favorables als seus propis interessos econòmics i als dels empresaris amb els quals s'havia concertat", i a canvi "va percebre comissions dineràries a través d'empreses regentades per la seva dona, que va procedir a la facturació de treballs inexistents".

La magistrada reconeix un "sincer penediment" per part d'Oriol Pujol, ja que "ningú pot quedar indiferent" a les seves paraules en la vista celebrada el passat 10 de desembre, quan va reconèixer el seu error i va al·legar que ha notat el "menyspreu" i la "decepció" en molta gent i que fins i tot ell s'ha decebut a si mateix i que es mira en un mirall "i no s'agrada".

En l'acte, la jutge detalla que Pujol va adduir que s'ha truncat el seu projecte vital, que ha passat a una posició social diferent atès que en l'actualitat està "estigmatitzat socialment" i que l'ingrés a la presó tallaria el seu actual projecte de servei social.

"Des d'un punt de vista humà es comprèn el daltabaix que en la seva vida ha suposat el procés penal, ja que partint d'una privilegiada posició derivada de la seva projecció política de ben jovenets, ostentant importants càrrecs en un partit hegemònic a Catalunya i sent diputat al Parlament, es troba en l'actualitat desposseït d'aquells càrrecs, inactiu políticament i desenvolupant una professió en el món privat", apunta la jutge.

"Entra dins del normal que quan un home s'enfronta davant una situació semblant reflexioni i interioritzi la seva culpa, pel que és admissible la contrició a la qual es va referir la defensa, el penediment que va manifestar Oriol Pujol i el descobriment d'altres crides en la seva vida, com la dedicació altruista a activitats socials que està portant a terme en l'actualitat", subratlla.

Això no obstant, la jutge apunta que aquest "canvi abismal" en la posició social de Pujol va ser a causa de la seva "conducta delictiva", perquè "va utilitzar malament el seu càrrec polític" i que precisament és aquesta "conducta desviada" la que prima a l'hora de decidir el seu ingrés a la presó.

La jutge remarca a més que la vida "normalitzada" d'Oriol Pujol i el seu "penediment" no seran "ignorats" per la llei, ja que a la presó es dóna un tractament personalitzat a cada intern per a la seva reeducació i reinserció i en fases més avançades de l'execució es pot optar a la llibertat condicional.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook