Santa Coloma de Gramenet recuperarà, al març, la figura dels serenos davant l'«increment» de la sensació d'«inseguretat i desconfiança» dels ciutadans, segons va explicar ahir l'alcaldessa, Núria Parlon, en la presentació del projecte.

Un equip de divuit persones patrullaran entre les onze de la nit i les set del matí per «punts calents» dels set districtes de la ciutat, com zones comercials i d'aparcaments, boques de metro, places públiques o carrers amb problemes d'il·luminació.

Aquests agents de barri seran persones més grans de 45 anys en situació d'atur que tindran la funció de «supervisar a les nits el bon funcionament de la ciutat i crear vincles que ajudin a recuperar entorns de confiança» entre els ciutadans, segons Núria Parlon.

El sereno tindrà les funcions d'acompanyar o auxiliar a les persones desorientades, famílies o col·lectius amb dificultats o falta d'autonomia; i vetllar per l'adequada conservació i reparació del mobiliari urbà i dels espais públics.

A més, controlaran la seguretat externa dels establiments comercials durant la nit en temes relacionats amb les seves portes, llums, finestres i aparadors, i avisaran la Policia Local de robatoris, alarmes i altres incidències.

Pel que fa a la seva indumentària, aniran vestits amb una armilla identificativa i substituiran l'antic xiulet pel telèfon mòbil amb el qual es posaran en contacte amb la Policia Local, els Mossos d'Esquadra, els serveis d'urgències o els diferents serveis municipals.

Núria Parlon va aclarir que els nous serenos «no hauran de fer de policies si hi ha situacions de risc», sinó que hauran de contactar amb agents policials quan ho considerin convenient.

El cost d'aquest servei serà de 400.000 euros anuals i el gestionarà la societat municipal Grameimpuls, que seleccionarà el personal i el formarà durant el mes de febrer.