El dimarts 12 de febrer comença el judici contra els líders independentistes pels fets de l'octubre de 2017, quan es va celebrar el referèndum de l'1-O i el Parlament va declarar la independència.

Les sessions del judici de l'1-O seran retransmeses en streaming i es podrà seguir en directe a Diari de Girona.

El dret a què els mitjans difonguin imatges d'un judici s'assenta en l'article 120 de la Constitució, que estableix que "les actuacions judicials seran públiques", i en diverses sentències dictades pel propi tribunal de garanties, que ha dissenyat un sistema més permissiu que el que existeix en els principals països del la UE.

El fet que el judici sigui televisat és un dels arguments que ha portat el Suprem a rebutjar la pretensió de diversos dels acusats en el judici del procés que hi hagués observadors a la vista oral.

Inicialment s'ha previst que les sessions siguin de dimarts a dijous per facilitar que al llarg del judici oral els lletrats puguin exercir la seva tasca amb plenes garanties i pel trasllat quotidià dels presos.

Ha trascendit que els magistrats tenen intenció que les vistes acabin abans que comenci la campanya electoral de maig. Davant l'elevat nombre de testimonis, és molt probable que se celebrin també sessions del judici en dilluns i en divendres.