03 de abril de 2019
03.04.2019
Diari de Girona

Ferran López afirma que Puigdemont va dir que declararia la independència si l'1-O hi havia «incidents»

El comissari assegura que va explicar a Pérez de los Cobos el contingut de la reunió amb l'executiu i els advertiments que els havien fet

03.04.2019 | 09:04
La sessió d'aquest dimecres al Tribunal Suprem ha arrencat a les 10 del matí amb la declaració del que fou número 2 de Josep Lluís Trapero durant el moment dels fets, el comissari Ferran López. A més, Trapero va delegar en ell l'assistència a les reunions que convocava el coordinador del dispositiu policial, el coronel de la Guàrdia Civil  Diego Pérez de los Cobos. A més, amb l'aplicació del 155, el govern del PP es va situar com a responsable dels Mossos en substitució de Trapero. López ja ha declarat com a testimoni en la causa oberta per aquests fets a l' Audiència Nacional. Darrera d'ell declararà el comissari Joan Carles Molinero, actualment a càrrec de la comissaria general de Mobilitat. Tots dos estan investigats a un jutjat de Cornellà de Llobregat.

11.45 h

 


López afirma que Puigdemont va dir que declararia la independència si l'1-O hi havia "incidents" com preveien els Mossos

Ferran López ha assegurat al Tribunal Suprem que la prefectura del cos va avisar el Govern que era "més que segur" que l'1-O hi hauria "incidents". L'advertiment es va fer en una reunió al Palau de la Generalitat el 28 de setembre amb la presència de l'expresident Carles Puigdemont, l'exvicepresident Oriol Junqueras i l'exconseller d'Interior Joaquim Forn. Segons ha explicat en la seva declaració davant del Tribunal Suprem, Puigdemont va respondre a aquest advertiment dient que, si es produïa l'escenari que els Mossos preveien, " declararia la independència". López, que ha dit que la policia catalana es va trobar en una situació de "desempara governativa", ha revelat que el mateix 28 a la nit es va reunir amb el coordinador Diego Pérez de los Cobos per explicar-li el contingut de la trobada amb l'executiu i dels advertiments que els havien fet, per evitar "malentesos" sobre la posició dels Mossos.

10.46 h

 


López assegura que van "pactar" amb Pérez de los Cobos que enviarien un binomi a cada col·legi electoral l'1-O

Ferran López ha assegurat que van "pactar" amb els caps de la Guàrdia Civil, la policia espanyola i el coordinador del dispositiu policial, el coronel  Diego Pérez de los Cobos, que els Mossos enviarien un "binomi" a cada col·legi electoral 1-O. Una decisió que, posteriorment, ha rebut dures crítiques i que ha portat a acusar de "passivitat" el cos. López, que assistia a les reunions de coordinació en representació de Trapero, ha dit que totes van ser "cordials i d'entesa". També ha dit que van "acordar" que "la segona peça" del dispositiu correspondria a Guàrdia Civil i CNP que tenien efectius estrictament d'ordre públic i que actuarien quan el binomi de mossos ho considerés més adequat. A preguntes de  Vox, també ha explicat que va oferir ja a la primera reunió (23 de setembre) obrir "la cuina" dels Mossos perquè tots els cossos seguissin la jornada de l'1-O des de la seu central. Una proposta que Pérez de los Cobos no va acceptar. "Algunes interpretacions que s'han fet del dispositiu serien diferents si tots haguéssim estat junts en una sala", ha valorat.

10.25 h

 


Ferran López assegura que van alertar Forn que les seves declaracions sobre la posició dels Mossos l'1-O eren un «error»

Ferran López ha assegurat que van alertar l'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, que les seves declaracions sobre la posició dels Mossos d'Esquadra en relació a l'1-O eren un "error", perquè "ens situaven en una situació que no era la que estàvem instal·lats". López ho ha dit en referència a declaracions de Forn com que la policia catalana "facilitaria" el referèndum. Per López, l'exconseller "projectava una posició dels Mossos que no era la correcta" i ha explicat que li van retreure en una reunió al Palau de la Generalitat el 28 de setembre. López ha assegurat que els Mossos estaven "disposats a complir el mandat judicial" i fer-ho en una "situació anòmala" perquè "el conseller empenyia en sentit contrari". En la seva declaració com a testimoni davant del Tribunal Suprem, López ha remarcat que Forn "no va demanar mai res" a la Prefectura de la policia catalana respecte a "instruccions sobre l'1-O".
Compartir a Twitter
Compartir a Facebook