El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Àngel Gimeno, ha reclamat als grups parlamentaris que no enfoquin el control de la corrupció «com una operació de màrqueting polític» i ha reivindicat que «Antifrau és una peça clau, però no pot ser l'única ni pot suplir les responsabilitats de govern ni les responsabilitats d'aquest Parlament».

En la primera compareixença en el ple del Parlament de Catalunya que fa un director d'aquesta institució, ahir Gimeno va insistir en la necessitat de modificar la Llei d'Antifrau per dotar-la de més competències així com «implementar mesures preventives que minimitzin els riscos» i «eliminar les febleses estructurals» a través d'un «pla estratègic de lluita contra la corrupció».

Miquel Àngel Gimeno, que va comparèixer al plenari de la cambra catalana en motiu dels 10 anys de la creació de l'agència anticorrupció, va reivindicar que «Antifrau no vol ser l'Oficina de les coses petites, la nostra llei ha envellit i l'estratègia contra la corrupció ha d'estar en la línia preventiva activa adequada a la societat actual»; i va afegir que «hem de poder gestionar els conflictes d'interès, tenir competències en anàlisis prospectives sobre àrees de risc, protecció dels alertadors i supervisió de la contractació pública».

Sobre les mesures concretes, es va aturar en la necessitat de professionalitzar la funció pública com una eina més per aconseguir aquest objectiu i «evitar la creació de xarxes clientelars, hem de distingir entre el rol de govern de gestió i la direcció política».

Gimeno també va comminar els grups parlamentaris a continuar desenvolupant la transparència. «El que és important i realment transparent és saber exactament qui ha participat o qui ha pogut influir en l'elaboració d'una norma», va indicar.

Sobre la supervisió de la contractació pública, Miquel Àngel Gimeno va reclamar «una prevenció activa i vigilant» perquè «no té sentit esperar que es produeixi el dany o acte corrupte».