El vicepresident primer de la Comissió Europea i responsable d'Estat de Dret, el socialista holandès Frans Timmermans, va replicar ahir al Govern que Espanya és una democràcia «plena» i que si vol enfrontar-s'hi ha de fer «políticament» i no violant les lleis.

Timmermans va reaccionar així a una intervenció del conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Alfred Bosch, que, en el curs d'un debat sobre l'Estat de Dret a Brussel·les, va acusar Espanya d'haver creuat «massa línies vermelles» a Catalunya per contenir el moviment secessionista i que la democràcia espanyola està en dubte. Així mateix, va criticar les institucions europees per guardar silenci.

«Si vostè té un problema amb la Constitució espanyola, té dret a lluitar políticament per obtenir un canvi constitucional. Però en una democràcia basada en l'Estat de Dret, on es respecten tots els drets, vostè no té dret a simplement violar la Constitució», va respondreTimmermans dirigint-se a Bosch.

El cas de les balises

Paral·lelament, la Fiscalia de Brabant Valón, que va investigar la suposada col·locació de balises de geolocalització en vehicles que Carles Puigdemont va utilitzar a Bèlgica, sosté que arxivar el cas va ser la decisió correcta i que, en cas que un altre tribunal ordenés reobrir el dossier, no es podria anar més lluny. «Per a nosaltres s'ha acabat del tot», van indicar fonts del Ministeri públic coneixedores del dossier, convençudes que «no es pot fer més que no s'ha fet».

Els serveis d'intel·ligència de Bèlgica i Espanya van congelar relacions durant dues setmanes l'abril del 2018 arran de l'escàndol de les balises sota el cotxe de l'expresident Carles Puigdemont,segons es desprèn de l'informe del comitè R del parlament belga, encarregat de controlar l'activitat dels serveis secrets.