25 de maig de 2019
25.05.2019
Diari de Girona

El Govern lamenta que només rep 31 milions dels fons socials de l'IRPF

La Generalitat es queixa que l'executiu espanyol manté congelada aquesta aportació des de fa cinc anys Denuncia que del 25% que recapta l'Estat a Catalunya, les entitats només en reben el 14%

25.05.2019 | 00:10
El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès.

La Generalitat va denunciar que el Govern espanyol «torna a penalitzar Catalunya» en el repartiment de fons de l'IRPF per a fins socials ja que, tot i créixer la recaptació en aquesta CA i augmentar els que marquen la casella de fins socials, l'Estat manté congelada la aportació des de fa 5 anys.

En un comunicat, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat informava ahir que les entitats socials catalanes rebran 31 milions per finançar projectes que atenen a col·lectius vulnerables, la mateixa quantitat dels últims cinc anys.

La Generalitat reclama que s'incrementin aquests fons «atès que en els últims exercicis hi ha hagut un augment en la recaptació de l'IRPF a Catalunya i cada vegada més ciutadans han marcat la casella «d'Activitats d'interès general considerades d'interès Social «en la declaració de la renda en detriment de la casella de l'Església».

«No tenir en compte aquest context i mantenir congelats els fons suposa una penalització greu per a les entitats socials catalanes, que veuen perillar programes que atenen a col·lectius vulnerables», assenyala el Departament d'Afers Socials.


La casella del 0,7%

Les subvencions per a aquests projectes, que es financen a través de la casella del 0,7% de l'IRPF per a fins socials, van destinades a programes concrets que duen a terme les entitats, dirigides a persones amb discapacitat, gent gran, persones en risc d'exclusió social, sense llar o víctimes de violència masclista, entre d'altres.

En el marc del Consell Territorial, el Govern ja ha exigit en diverses ocasions que el Govern espanyol doni a conèixer les dades de recaptació en concepte de l'IRPF per a fins socials, «però l'Estat no les facilita», segons la conselleria.

Així i tot, la Generalitat estima que el Govern recapta aproximadament uns 340 milions d'euros, dels quals reparteix a les CA un total de 214,5 milions.

En aquest sentit, el Govern català denuncia que Catalunya «recapta el 25% del conjunt de tot l'Estat, mentre que les entitats amb projectes a Catalunya només reben el 14%».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook