19 de juny de 2019
19.06.2019
Diari de Girona

Investiguen quinze empreses per pagar comissions a CDC en el marc del cas 3%

Les presumptes comissions es pagaven per adjudicacions de diferents obres públiques

19.06.2019 | 00:00
Investiguen quinze empreses per pagar comissions a CDC en el marc del cas 3%

El jutge del "cas 3%" ha citat a declarar com a investigats representants de 15 empreses per pagar presumptament comissions a CDC, a través de les seves funcions afins, a canvi de l'adjudicació d'obres públiques de la Generalitat i d'ajuntaments controlats pel partit, com el de Barcelona.

En el seu acte, a que ha tingut accés Efe, el magistrat de l'Audiència Nacional José de la Mata fixa les declaracions entre el dia 3 i 5 de juliol i cita a declarar també com a investigats l'extresorer de CDC Daniel Osàcar - condemnat per les "comissions" del cas del Palau de la Música -, l'expresident de l'empresa pública Infrainfraestructures.cat Josep Lluís Quer i l'empresari Jordi Sumarroca.

El titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència xifra en 175 milions d'euros l'import de les adjudicacions dels projectes investigats - un total de 28 obres - i en un milió d'euros les presumptes "donacions irregulars" pagades per empresaris a CDC a través de les seves fundacions Catdem i Fòrum Barcelona.

En virtut de l'última reforma legal que estableix la possible responsabilitat penal de les entitats jurídiques, el jutge imputa els delictes de tràfic d'influències, suborn i blanqueig de capitals a una quinzena d'empreses que presumptament van pagar comissions a CDC, entre les quals figuren ACS, Copisa, Urbaser, Teyco, Oproler i Soler Constructora.

Segons l'acte, que avui avancen "El País" i "El Periódico de Catalunya", les presumptes comissions es pagaven per adjudicacions de diferents obres públiques, entre elles la reforma de la plaça dels Glòries per part de l'empresa municipal Bimsa en l'etapa del convergent Xavier Trias al capdavant del consistori barceloní, o obres al port de Barcelona licitades per l'Autoritat Portuària.

Segons l'opinió del jutge, en unes ocasions les comissions eren una "contraprestació" per l'adjudicació d'obres públiques concretes, però en altres "les donacions es realitzaven, d'acord amb els jerarques polítics del partit, per crear o mantenir una bona relació" amb ells i així "ser considerades elegibles i ser tingudes en compte" en futurs concursos públics.

Amb aquest fi, afegeix el magistrat, sota el control de l'extresorer Andreu Viloca, també imputat en la causa, "es duia a terme un control exhaustiu de les licitacions d'obra pública i serveis concursats per diferents administracions (totes sota l'esfera de poder de CDC), sigui la pròpia Generalitat o ajuntaments, diputacions, consells o altres organismes autonòmics.

També, afegeix l'acte, hi ha hagut "múltiples empresaris que, sistemàticament, es van concertar amb alts càrrecs de CDC per alterar en perjudici dels interessos públics els processos de contractació" d'administracions controlades pel partit, "a canvi d'efectuar gran quantitat de pagaments" a la formació.

Les empreses, sosté el jutge, van actuar "sempre amb l'afany de dissimular aquestes donacions" mitjançant dues operatives: efectuant els pagaments des de diferents societats o fundacions pertanyents al mateix holding i fent-les arribar a "les diferents fundacions que tenia disponibles CDC per obtenir finançament".

El llistat d'obres públiques sota sospita inclou el reforç del dic Est del port de Barcelona o la construcció dels accessos de l'ampliació sud - adjudicades per l'Autoritat Portuària - i, entre els projectes licitats per Bimsa, figura la reforma de la plaça de les Glòries i del Mirador Aigües, la construcció de trams del carril bici o la reurbanització de carrers.

Respecte a les obres adjudicades per Infrainfraestructures.cat - antiga empresa pública de la Generalitat GISA -, estan sent investigats el projecte de la nova estació de l'AVE de Girona, ambulatoris de Mataró i Prats de Lluçanès, un institut de Manresa, la reforma de la carretera C-55, la prolongació de la línia de FGC de Sabadell o el campus Diagonal Besòs de Barcelona.

També investiga el jutge el contracte de manteniment d'edificis escolars, adjudicat pel Consorci d'Educació de Barcelona, la recollida d'escombraries de l'Ajuntament d'Olot, les operacions de conservació d'obra civil licitades pel Departament de Territori o obres locals concedides pels Ajuntaments de Lloret de Mar o Figueres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook