Els set presos sobiranistes homes han sortit aquest dilluns sobre les 18.30 de la presó de Soto del Real per ingressar en la de Valdemoro, el centre de referència per a aquest tipus de trasllats, on dormiran aquesta nit abans d'iniciar-se la conducció sota custòdia de la Guàrdia Civil fins a Catalunya, han informat a Europa Press fonts penitenciàries.

La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries ha endegat aquest dilluns el dispositiu perquè siguin traslladats a presons de Catalunya. S'espera que el dimecres els nou presos estiguin a Catalunya, encara que les citades fonts no concreten hores per raons de seguretat.

Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Jordi Cuixart han estat traslladats aquest dilluns a la tarda a la presó de Valdemoro, l'habitual en les conduccions ordinàries des de Madrid a la presó de referència de Catalunya, Brians 2. Carme Forcadell i Dolors Bassa seran traslladades directament a aquest centre des de la presó de dones d'Alcalá-Meco.

La decisió l'ha adoptat l'organisme depenent del Ministeri de l'Interior, en coordinació amb els Serveis Penitenciaris de la Generalitat, una vegada que el Tribunal Suprem no va posar cap objecció a la petició dels polítics empresonats de tornar a presons catalanes fins que es conegui la sentència.

Segons les citades fonts, el procés s'ha iniciat una vegada conclosos els tràmits administratius necessaris. El dispositiu serà igual al de l'anterior trasllat, al juny de 2018, després de concloure la fase d'instrucció. És a dir, els homes aniran en conducció ordinària amb pernoctació a Zuera (Saragossa) i les dones aniran en conducció directa, doncs, reglamentàriament, els trasllats d'homes i dones es fan per separat.

El 21 de juny passat, nou dies després que el judici quedés vist per a sentència, el president de la Sala penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, va remetre un ofici al secretari general d'Institucions Penitenciàries, Ángel Luis Ortiz, en què no posava cap impediment per fer efectiva la decisió de traslladar a presons catalanes als nou líders independentistes jutjats per rebel·lió que compleixen presó preventiva.