El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida a l'independentisme a reprendre la iniciativa i a situar-se en el camí de la "ruptura democràtica" per avançar cap a la "república", en una nova etapa que estarà marcada per la "confrontació" amb l'Estat.

"Comencem una nova etapa, i per això demano que ens posem en marxa tots una altra vegada. Potser era imprescindible aquest període de reacció a la defensiva, però ara ja ho hem de superar perquè hem après la lliçó. Tenim un deure entre nosaltres, la responsabilitat cívica i democràtica de tornar a fer-ho", ha dit a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent (França).

El president ha definit aquesta nova etapa del procés com la de la "recuperació de la confiança" i ha fixat el seu inici en la manifestació independentista que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat per al pròxim 11 de setembre amb motiu de la Diada.

A partir d'aquest moment, ha continuat, els partits independentistes s'han de centrar a concretar "un projecte i una estratègia" que porti cap a la "república catalana", sabent per endavant que hauran d'"arriscar molt" i "assumir sacrificis".

En aquest sentit, ha afirmat que per fer valer la voluntat de "dos milions de catalans" s'ha de considerar "la desobediència civil dins un marc democràtic" i "totalment pacífica", ja que segons el seu parer és "un deure" no acatar "les lleis injustes" per defensar "els drets humans".

"Ho hem intentat tot i ho seguirem intentant, perquè no podem deixar d'intentar una cosa que forma part de la nostra condició de catalans, la negociació i el pacte. Però no ens mentim ni ens enganyem més a nosaltres mateixos: descartat un Govern espanyol que ens consideri interlocutor per pactar un referèndum, només ens queda la confrontació democràtica i pacífica", ha exposat.

Perquè aquesta nova etapa pugui ser d'èxit, Torra ha demanat als partits independentistes que desisteixen de la "batalla" que mantenen des de fa temps i que s'ha endurit després del recent cicle electoral.

"Frenem la batalla entre independentistes. Cap independentista pot ser l'adversari d'un altre independentista. Els nostres adversaris són els qui ens impedeixen exercir el dret a l'autodeterminació de Catalunya. Tingueu-ho clar, a mi no em trobareu en lluites partidistes ni en batalles estèrils per hegemonies polítiques", ha exclamat.

El president català, que moltes vegades s'ha referit a la "unitat" de l'independentisme, ha precisat que l'esmentada unitat ha d'anar "supeditada a l'objectiu central de la independència", i ha suggerit que la "unitat estratègica" ha d'anar acompanyada d'una "unitat formal" que es materialitzi, si fa falta, en "llistes unitàries".

Torra també ha dissertat sobre quina ha de ser la resposta de l'independentisme davant una eventual sentència condemnatòria contra els líders del procés. Segons el seu parer, un veredicte en aquest sentit constituiria una "condemna" per a l'Estat i una "oportunitat" per a Catalunya.

"Que sàpiga l'Estat espanyol que cada cop repressiu ens enforteix", ha incidit el president, que ha fet servir un símil futbolista i ha reclamat: "No juguem més a la defensiva, que és com ens vol l'Estat espanyol. Tornem a recuperar l'impuls".

Durant la seva intervenció, Torra ha defensat que el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 va ser "el moment fundacional de la república catalana" i ha reiterat el seu compromís de restituir l'expresident Carles Puigdemont al capdavant de la Generalitat, encara que els partits polítics que recolzen el Govern fa temps que han abandonat aquesta pretensió, almenys públicament.

Amb tot, ha resumit: "Fem-ho. Sapiguem convertir entre tots aquesta nova etapa en una onada de vida i esperança. Que aquest 11 de setembre sigui la línia de sortida del tram final per aconseguir la llibertat. Tornem a aixecar-nos i a mirar endavant, només endavant. Jo estic disposat i estic convençut que la majoria del poble també".