L'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras ha demanat al Tribunal Suprem que no dicti la sentència del "cas procés" mentre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) de Luxemburg no resolgui sobre l'abast de la seva immunitat com a europarlamentari.

La defensa de Junqueras ha presentat un escrit, al qual ha tingut accés Efe, en què demana a la sala penal del Suprem la suspensió de la resolució de la causa del procés a l'espera que es pronunciï el Tribunal de Luxemburg, que té previst celebrar el pròxim 14 d'octubre la vista per intentar l'abast de la immunitat del líder d'ERC.

Va ser el propi Tribunal Suprem -que té pendent dictar la sentència del "cas procés" aviat- el que va demanar als jutges europeus que aclarissin l'abast de la immunitat de Junqueras com a eurodiputat, després que el líder d'ERC resultés elegit a les eleccions al Parlament europeu del mes de maig passat.

Concretament, el Tribunal Suprem, després d'impedir a Junqueras sortir de presó per complir amb els tràmits necessaris per adquirir la plena condició de parlamentari europeu, demana al TJUE que clarifiqui l'abast de l'article nou del Protocol de privilegis i immunitats de la Unió Europea, que estableix que la immunitat protegiria els eurodiputats "mentre el Parlament Europeu estigui en període de sessions".

En el seu escrit, l'advocat de Junqueras, Andreu Van Den Eynde, argumenta que és "transcendental per a la correcta implementació de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea complir amb la suspensió del procediment o bé verificar i informar de l'abast de l'esmentada suspensió".

La defensa admet que, formalment, el Suprem va tramitar la qüestió prejudicial al TJUE a través d'una peça separada, però alerta que l'assumpte que ha de resoldre Luxemburg té una "eficàcia reflecteix o indirecta" sobre el plet principal, pendent de sentència.

"Existeix una dependència absoluta de la resolució del procediment penal amb el resultat de la qüestió prejudicial plantejada", abunda l'escrit de l'advocat, que creu que l'assumpte a resoldre per la TJUE versa sobre "la configuració legal segons el dret de la unió de la immunitat dels europarlamentaris europeus electes".

Per a la defensa, no suspendre el dictat de la sentència "privaria d'efecte una decisió que aquesta mateixa sala va reputar necessària" i a més es "conculcaria la immunitat parlamentària en els termes que el Tribunal Suprem ha establert com a possibles en la formulació de la qüestió prejudicial".

Si no es paralitza l'emissió de la sentència, afegeix la defensa, el Suprem hauria d'informar tant el TJUE com les parts.