El «sí» a la independència ha baixat fins al 41,9%, el seu valor més baix des del juny del 2017, mentre que el «no» ascendeix fins al 48,8%, el valor més alt també des d'aquest mes de juny del 2017, segons el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat.

El sondeig va ser realitzat a partir de 1.500 enquestes efectuades personalment entre el 16 de setembre i el 7 d'octubre, és a dir, abans de conèixer-se la sentència condemnatòria contra els líders independentistes i les posteriors mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem.

Al juny del 2017 el «sí» a la independència va registrar el 41,1%, el valor més baix des que es va iniciar aquesta sèrie al desembre del 2014, i aquest mateix sondeig va assenyalar que el «no» a la independència arribava al 49,4%, només superat pel 50% que va indicar l'enquesta del juny del 2015.

En aquesta ocasió, el CEO va plantejar la pregunta no només a persones amb ciutadania espanyola sinó també a estrangers: tenint en compte també aquest sector de població el suport a la independència se situa en el 40,3% i el «no» en el 49,3%. Literalment, la pregunta del CEO és: «Concretament, ¿vol que Catalunya sigui un estat independent?».

Canvi a partir de juliol

Fins a l'octubre del 2017, segons la sèrie històrica del CEO, el «sí» avantatjava el «no», tendència que va canviar a partir del juliol del 2019, sempre segons les dades d'aquest ens de la Generalitat.

El CEO també va plantejar una altra pregunta, en què qüestiona als enquestats si prefereixen que Catalunya sigui una comunitat autònoma d'Espanya (opció escollida pel 28% de la mostra), un estat dins una Espanya federal (21,6%) o un estat independent (33,6%). Així, el percentatge d'enquestats que assenyalen en aquesta pregunta que volen que Catalunya sigui un estat independent és el més baix des del febrer del 2012, quan aquesta opció la van escollir el 29% dels enquestats, però també baixen els que es conformen amb el fet que sigui una comunitat autònoma, mentre pugen els que aposten per una Espanya federal.

Autonomia suficient

Una altra de les preguntes aprofundeix en les relacions entre Catalunya i Espanya: un 58,8% assenyalen que l'autonomia de Catalunya és insuficient, un 25,1% creu que és suficient i un 6,5% que és excessiva. En paral·lel, un 79,8% dels catalans aprova els Mossos com a institució, amb una mitjana de valoració de 6,18 punts sobre 10. Segons el baròmetre la policia catalana és la segona institució preferida dels catalans, només per darrere de les universitats (6,8). D'altra banda, una majoria de catalans suspèn la policia espanyola i la Guàrdia Civil (4,73), el Parlament (4,61), el Govern (4,44) i l'executiu espanyol (3,08). La monarquia és la segona institució pitjor valorada (2,17 amb els vots d'un 69% de catalans), només per davant de la banca (2,42).

Enquesta polèmica als instituts

La Generalitat va paralitzar ahir una enquesta feta a alumnes de segon, tercer i quart d'ESO catalans on es preguntava si són independentistes.

L'Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya (AEB) va denunciar que el qüestionari, segons l'entitat, forma part d'un estudi de sociolingüística de la Universitat de Lleida i els alumnes s'havien d'identificar amb noms i cognoms, tot i que després les respostes es tornen anònimes en els resultats.