23 de desembre de 2019
23.12.2019
Diari de Girona

La Fiscalia demana mantenir l'euroordre de Puigdemont i suspendre la seva immunitat

L'escrit també és relatiu a l'exconseller Toni Comín

23.12.2019 | 11:13
La Fiscalia demana mantenir l'euroordre de Puigdemont i suspendre la seva immunitat

La Fiscalia ha demanat al jutge instructor del procés, Pablo Llarena, que mantingui les euroordres i la resta de mesures cautelars contra l'expresident català Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, al mateix temps que sol·licita el Parlament Europeu la suspensió de la seva immunitat.

En un escrit, datat el passat 20 de desembre, els fiscals del cas també demanen que s'informi el jutge belga que ha de decidir sobre les seves ordres de detenció i lliurament perquè "deixi sense efecte els terminis per a la resolució" de les mateixes fins que el Parlament Europeu decideixi si els suspèn la immunitat.

Després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que va reconèixer que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va haver de gaudir d'immunitat com a eurodiputat des que la proclamació dels resultats de les eleccions (13 de juny), la Fiscalia ha expressat la seva postura en relació a Puigdemont i Comín a petició del jutge Llarena, que va reconèixer que la sentència podia tenir la mateixa incidència en els fugats a Bèlgica.

En el seu escrit, en el qual demana que Llarena mantingui tot allò acordat contra ells (presó provisional, euroordres i declaració de rebel·lia), la Fiscalia els retreu que vulguin "acollir-se al paraigua de la immunitat" que al seu parer li concedia l'elecció com a europarlamentaris per eludir la seva entrega i el judici a Espanya.

Consideren els fiscals que les mesures cautelars que pesen sobre Puigdemont i Comín "estan absolutament legitimades i justificades" per la gravetat de les penes a què s'enfrontarien en estar processats per sedició i malversació, i per la necessitat de procedir el seu lliurament per respondre davant la Justícia i "evitar la reiteració delictiva".

Segons la seva opinió, la sentència del TJUE no impedeix que aquestes mesures cautelars es mantinguin i recorda a més que en virtut de la legislació espanyola i com el Suprem va explicar en un acte, el suplicatori (permís a la Cambra) només seria necessari per a aquells parlamentaris que encara no hagin estat processats.

No obstant això, Puigdemont i Comín es van presentar a les eleccions estant fugats i processats de manera que "eren plenament conscients de les limitacions que comportava la seva situació processal" en l'exercici dels seus drets polítics.

Admet que l'abast de la immunitat és més ampli si l'eurodiputat està fora del seu país, ja que segons el protocol que el regula, no podria ser detingut, tot i que la Fiscalia recorda la facultat de demanar al Parlament la suspensió d'aquesta garantia.

Incideix també l'escrit que la immunitat no és un privilegi, sinó una garantia d'independència del Parlament, per la qual cosa no protegeix "de manera il·limitada" els parlamentaris enfront de processos penals en què la instrucció va concloure abans de la pròpia convocatòria electoral, "creant així un inadmissible limbe parlamentari".

"La immunitat no pot convertir-se, en cap cas, en un refugi protector o generador d'impunitat davant el legítim exercici de la funció jurisdiccional", indica la Fiscalia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook