GSMA, la patronal mundial dels operadors mòbils i organitzadora del Mobile World Congress (MWC) de Barcelona, va decidir finalment cancel·lar l'edició d'enguany davant l'onada de cancel·lacions de companyies assistents per temor al virus de Wuhan. L'associació, que reuneix uns 800 operadors de telefonia mòbil i més de 200 empreses tecnològiques, es va reunir d'urgència per videoconferència per analitzar l'impacte de la malaltia en la celebració del congrés, que havia de tenir lloc del 24 al 27 de febrer a la capital catalana.

Després d'hores de converses, els organitzadors van prendre la decisió de suspendre el congrés, després que en els darrers dies una trentena de companyies haguessin renunciat a assistir al mateix a causa de la seva preocupació pel virus i per protegir la salut dels seus empleats. Les darreres a anunciar que tampoc acudirien al Mobile van ser ahir Vodafone -membre de Consell d'Administració de GSMA-, Orange, Deutsche Telekom i BT.

LG, la primera

LG va ser la primera companyia que la setmana passada es va retirar del congrés, i després s'ha anat produint una onada de desercions, com les de Sony, Ericsson, Amazon, NTT Docomo, Rakuten, Intel, Facebook, AT&T o Nokia. Així, els organitzadors no han pogut aturar aquest degoteig de baixes, tot i l'esforç addicional que han fet en els últims dies per transmetre un missatge de tranquil·litat i normalitat, anunciant noves restriccions d'accés a la sala i reforçant les mesures d'higiene i seguretat.

També les administracions públiques -Govern, Generalitat i Ajuntament de Barcelona- han fet èmfasi en les últimes setmanes en el fet que no hi havia raons sanitàries per suspendre el Mobile i que no era necessari prendre més mesures de protecció que les adoptades fins ara. Malgrat tot, el temor a un possible contagi al Mobile ha tingut més pes que els arguments dels organitzadors, i el congrés finalment no podrà celebrar la seva edició de 2020. Barcelona es queda així aquest any sense el principal congrés de telefonia mòbil del món, amb totes les conseqüències, principalment econòmiques, que això comportarà. I és que GSMA preveia que el Mobile deixés aquest any a Barcelona 492 milions d'euros, que reunís més de 110.000 congressistes de 200 països i que creés uns 14.100 llocs de treball a temps parcial.

Congrés a Amsterdam

En tot cas, Sony, Cisco o Intel, que havien anunciat la seva retirada del Mobile de Barcelona, van exhibir ahir les seves novetats a l'Integrated Systems Europe (ISE) d'Amsterdam, un esdeveniment tecnològic que també ha estat en dubte pel virus de Wuhan.

Sony va destacar la normalitat a la fira de la ciutat holandesa, encara que la gent estigui prenent algunes precaucions, i malgrat les cancel·lacions d'empreses asiàtiques. Cap d'aquestes societats presents a Amsterdam va voler fer comentaris sobre la cancel·lació de l'assistència al Mobile perquè, van argumentar, és una decisió des la direcció de les seves companyies.