L'organització del Mobile World Congress (MWC) de Barcelona, GSMA, al·lega «força major» per cancel·lar l'esdeveniment, en atribuir-lo al coronavirus, cosa que l'exoneraria de responsabilitats econòmiques per suspendre una fira que s'esperava que generés un impacte de 500 milions d'euros. Mentrestant, el Govern central, en un comunicat, lamentava, ahir, la cancel·lació de l'MWC i subratllava que aquesta decisió «no obeeix a raons de salut pública» perquè Espanya compta amb un sistema sanitari que ofereix «plenes garanties» en moments com el de l'epidèmia del coronavirus. Per al conseller delegat de la patronal organitzadora, John Hoffman, és una «situació de força major» i, en aquesta línia, va afirmar: «No farem especulacions, veurem el que especifiquen els contractes. S'analitzaran els termes de cadascun. Hem pres aquesta decisió per una epidèmia».

Per la seva banda, el president de Foment del Treball, Josep-Lluís Sánchez Llibre, va admetre ahir que la cancel·lació del Mobile World Congress (MWC) suposarà pèrdues milionàries, però va encoratjar a «passar pàgina d'aquest virus maleït» i buscar «oportunitats de futur» i garantir més edicions del congrés més enllà del 2021. Segons Sánchez Llibre, és una «pèssima notícia» per a l'economia catalana i espanyola però va apuntar que la pèrdua d'expositors havia fet «inviable» l'esdeveniment. «Quan perds clients no hi ha altra solució que la cancel·lació», va dir. En aquest sentit, va afirmar que donen suport a la patronal GSMA en la seva decisió. «El congrés no ha deixat de ser un èxit i si no hagués estat per aquest virus, no hi hauria hagut cap problema», va afegir.

Pimec xifra en 200 milions

Pel que fa a les petites i mitjanes empreses, la Pimec va estimar unes pèrdues de 200 milions d'euros. El president de la patronal, Josep González, ha assegurat que els sectors més afectats seran l'hostaleria i la restauració, «amb un major impacte econòmic de les pèrdues». «El servei de taxis també tindrà pèrdues però són relatives, perquè el servei continua funcionant dia a dia, i per tant, té una afectació complementària», va matisar González en declaracions a l'ACN. Pel que fa al teixit d'empreses, el president de Pimec es va referir especialment a les companyies tecnològiques i va advertir de la «pèrdues de contactes» que també suposarà.

L'entitat va lamentar la decisió de la GSMA però va mostrar el seu suport a la Junta de la companyia davant la «difícil i excepcional» decisió presa. «Ha estat una sorpresa no agradable que s'hagi suspès la fira però entenem que hi haurà raons suficients», va manifestar González.

El president de Pimec va atribuir la cancel·lació a un «efecte de la por», i va assegurar que no hi va haver «altres raons». En qualsevol cas, va recordar que a Catalunya no hi ha hagut cap afectat per coronavirus i que les mesures preventives adoptades de cara el MWC eren «molt potents i molt importants». «No sé si les han sabut transmetre prou», va afegir. El president de la patronal catalana va assegurar que ara cal «esperar» al MWC 2021 i «veure com les pèrdues es poden rescabalar de la millor manera possible».

Pèrdues en la restauració

El Gremi de Restauració de Barcelona va elevar fins a 40 milions d'euros les pèrdues econòmiques en el sector com a conseqüència de suspendre l'esdeveniment. «Ens trobem davant una molt mala notícia, probablement la pitjor notícia que podríem tenir», va assegurar el director general de l'entitat, Roger Pallarols.

Girona manté la Mobile Week

Tot i la cancel·lació del congrés a Barcelona, Girona manté els actes previstos per a la Mobile Week. Les activitats a la ciutat estan programades pel dijous 20 i divendres 21 de febrer. La mostra té com a objectiu ensenyar com les noves tecnologies digitals poden ajudar a la inclusió professional i social. L'edició d'enguany duu per lema «Tecnologia per a la ciutadania».