No només els independentistes que es desplacin avui a Perpinyà viuran amb intensitat l'acte de Carles Puigdemont a la principal ciutat de la Catalunya Nord. Al centre de la vila els comerciants també es preparen per la trobada, una situació del tot excepcional que els ha posat en peu de guerra.

Segons informa el diari francès l' Indépendant, aquests dies als carrers comercials de Perpinyà només es pregunta una cosa: «Però creus que realment hi haurà gent per rebre Puigdemont?». La resposta és que sí. Comerciants i habitants del centre de la ciutat esperen una afluència de com a mínim 20.000 persones d'arreu de Catalunya. Això ha posat en guàrdia els comerços: als peus del Castellet, al Grand Café de la Poste, els empleats ho tenen tot preparat: «Normalment no fem càtering els divendres i dissabtes a la nit, fora de la temporada d'estiu. Evidentment, estarem oberts els divendres i dissabtes a la nit. Per aquest cap de setmana mobilitzem tothom i fins i tot hem reforçat els nostres equips de cinc persones», confessa un dels treballadors.

A uns metres, a Divil, Stéphane Balluet veu que les seves reserves s'han accelerat: «Normalment, els clients truquen el dia abans o el mateix dia per obtenir una taula. Ara, tinc comandes des de la setmana passada. En comparació amb una setmana clàssica, tinc un 30% més de taules apartades», afirma el restaurador.

Més de 80 reserves

La mateixa història al restaurant Place Arago també està preparant-se per a un flux elevat de clients. «Dissabte, ja tenim més de 80 reserves per al servei de les 15.30 hores, just després de la reunió», confirma Camille Otero, la propietària.

No només els restaurants esperen amb candeletes l'arribada de la multitud independentista. Altres comerciants també es freguen les mans. Com Muriel, de la boutique catalana Visca, a la rue Lazare-Escarguel. «Només el dimarts, vaig vendre 40 estelades. També tinc moltes sol·licituds de cintes grogues i les insígnies polítiques dels presos i de llibertat», explica l'especialista.

La presència independentista és amb prou feines visible a les finestres de les botigues de l'hipermercat. Però hi ha qui no amaga les seves idees. La rue Mailly i l'aparador de la llibreria Torcatis estan plenes de senyeres (sang i or, en diuen). El llibreter Roger Coste mostra amb orgull el llaç groc de la camisa. «Cada vegada més gent ve a parlar al meu aparador. De vegades, estan d'acord, en el passat molt menys. Però, en tot cas, estem discutint. L'anunci de la reunió ha accelerat les vendes de llibres que cobreixen aquest tema, de ben segur». És difícil predir els beneficis econòmics d'una trobada sense precedents a Perpinyà, però per els comerciants no veuen impediment per convertir la jornada d'avui en un un bon reclam del centre i de tota la ciutat.

Menús i cartes en català

Professionals de la Unió de Comerços i Indústries Hotelàries dels Pirineus Orientals va oferir als seus 500 membres ajudar-los a traduir les seves cartes al català. «Aquesta proposta la vam fer als nostres membres amb l'Agència de Desenvolupament Turístic. Perquè és un esdeveniment excepcional i hem de fer tot per obtenir spinoffs», va explicar Hervé Montoyo, president de UMIH 66.

El directiu està convençut que l'acte serà important per als professionals de l'hostaleria i la restauració.

«Hem d'actuar perquè els catalans no passin per la ciutat després de la reunió, sinó que visitin la ciutat. Aquesta trobada és una promoció molt gran per al nostre territori», conclou Hervé Montoyo.