Les presons estan adaptant la pràctica esportiva per evitar la propagació del COVID-19. L'activitat es practica a l'aire lliure amb un màxim de 15 persones i es fomenta l'exercici individual a les cel·les.Abans de la pandèmia, diàriament practicaven esport uns 4.000 reclusos. Ara continuen fent esport i exercici, però adaptat a les normes de contenció per evitar el contagi.

Ell Departament de Justícia pretén mantenir al màxim l’ocupació del temps de lleure dels interns, amb activitats recreatives saludables per reduir l’angoixa i la tensió que pot experimentar la població penitenciària interna a causa de les mesures de contenció del coronavirus.

Als centres penitenciaris es porten a terme circuits de força i resistència tipus crossfit, curses al voltant del perímetre del camp esportiu, exercicis de coordinació amb pilota, tennis taula, mini tennis o ioga. Són algunes de les modalitats esportives que els interns de les presons catalanes estan practicant durant el confinament per la COVID-19.

Els més de 6.000 interns que romanen a l’interior dels centres penitenciaris catalans han vist modificades les seves rutines esportives.

Com a mesura de protecció de la salut, tant dels monitors esportius com dels interns, els centres han restringit temporalment l’ús dels poliesportius i de les sales de musculació existents als centres, que són espais tancats. L’esport es practica ara als espais exteriors, a l’aire lliure, en els camps de futbol, pistes poliesportives externes i en els patis dels mòduls. En les activitats esportives poden participar grups de fins a un màxim de 15 persones, sempre amb la supervisió del personal tècnic esportiu i respectant les distàncies de seguretat.

A més, s’està incrementant la pràctica d’activitat física individual que es pot fer en espais reduïts com les cel·les per combatre el sedentarisme dels interns.

Els monitors esportius han facilitat als interns una guia amb una rutina d’exercicis diaris entre els quals hi ha estiraments, abdominals, esquats, flexions, i que inclou recomanacions dels exercicis per seguir segons l’estat físic de la persona.

La Facultat d’Educació Física i Esports Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (URL) està col·laborant amb Justícia en aquesta adaptació de l’esport penitenciari amb el disseny de diferents circuits d’activitat física i esportiva adaptats a la situació de confinament.