Una doctora de Barcelona, Silvana Bonino, ha denunciat davant els Mossos d'Esquadra l'aparició d'una pintada en el seu cotxe que deia "rata contagiosa" quan es dirigia a un part. La policia catalana investiga ara l'autor o autors de l'agressió al vehicle i a la seva propietària. Els fets podrien ser tractats, fins i tot, d'un delicte d'odi.

Bonino, que porta molts anys d'experiència, s'ha trobat amb la desagradable pintada quan ha baixat al garatge comunitari de la urbanització on viu per agafar el cotxe i anar a treballar.

No és la primera sanitària que s'ha trobat amb rebuig dels seus propis veïns. El Consell General d'Infermeria ha condemnat la "repugnant" hostilitat d'alguns veïns "ignorants" contra treballadors sanitaris als que "fustiguen" amb cartells amenaçadors perquè abandonin els seus habitatges mentre duri l'epidèmia per COVID-19, per por de ser contagiats.

L'organització col·legial ha denunciat aquest dimarts en un comunicat la "baixa catadura moral" de veïns "insolidaris" que fustiguen infermers, metges i auxiliars que lluiten contra la pandèmia, així com a treballadors d'altres sectors, com a empleats de supermercats o membres de les Forces i Cossos de Seguretat.

Metge a Ciudad Real

Casos com el de Jesús, un metge de Tenerife resident en Alcàsser de San Juan (Ciutat Real) que fa tres dies, en tornar a casa després d'una guàrdia, es va trobar amb un cartell anònim en què algun veí li agraïa els seus serveis, però el convidava a abandonar l'habitatge i a buscar un altre allotjament davant el risc que contagiés a nens i grans.

El cas es va fer viral després que la seva mare ho expliqués al seu perfil de Facebook i, a partir d'aquest moment, ha rebut un gran suport social, amb l'oferiment de nous allotjaments, menjar o suport emocional.

"Em vaig sentir trist en llegir el cartell, després d'estar un mes partint-me el llom a l'hospital", reconeix en declaracions a Efe, però també valora el suport rebut i el comportament "genial i exemplar" de la majoria de la ciutadania.

Empleada d'un supermercat

Una altra de les persones assetjades ha estat l'empleada d'un supermercat de Cartagena (Múrcia) que va rebre un anònim amb el següent text: "Som els teus veïns i volem demanar-te pel bé de tots que et busquis un altre habitatge mentre dura això, ja que hem vist que treballes en un supermercat i aquí vivim moltes persones. No volem més risc ".

El Consell General d'Infermeria ha anunciat que posarà els seus serveis jurídics al servei dels professionals de sector que siguin víctimes d'assetjament per tal que "el pes de la llei caigui sobre els que fustiguen els professionals que estan lluitant sense descans per combatre l'emergència de salut pública ", ha afirmat el seu president, Florentino Pérez Raya.

L'organització col·legial reitera, a més, que els professionals de la infermeria són "plenament conscients" i compleixen amb totes les mesures de desinfecció i seguretat, tant al centre sanitari, com a la via pública o en el seu lloc de residència.