El govern català ha començat a dissenyar com haurà de ser la futura reincorporació dels funcionaris de la Generalitat als centres de treball, un objectiu per al qual per ara no hi ha data, ja que tot dependrà dels terminis que estableixin les autoritats sanitàries.

En concret, el departament de Polítiques Digitals i Administració Pública ha emès una instrucció amb les actuacions que han d'adoptar els diferents departaments de la Generalitat i els seus organismes autònoms, tot això amb la premissa que la modalitat preferent seguirà sent de moment el teletreball.

L'objectiu de la instrucció, per tant, és tenir activades les mesures necessàries per a una futura reincorporació presencial dels empleats públics quan així es determini, assegura aquest departament en un comunicat, que recorda que s'establiran plans de reincorporació.

A la pràctica, aquesta instrucció regula que hi haurà d'haver dos metres de distància entre cada treballador, i per a això es facilitarà la reincorporació de personal de manera gradual, la reassignació de tasques, l'establiment de torns o la combinació de treball presencial i teletreball per reduir el temps de presència en els centres de treball.

Així mateix, els diferents departaments disposaran i dotaran el personal dels equips de protecció necessaris (mascaretes, guants i si cal ulleres), i es formarà el personal en l'ús d'aquests elements.

El personal d'administració i tècnic, així com el laboral, hauran d'emprar mascaretes quirúrgiques o FFP2, d'acord amb el que s'estableixi en la seva avaluació de riscos, i s'implantaran mampares o altres mesures si és necessari.

La Generalitat també ha de fixar pautes d'higiene i rentat de mans a les llocs de treball i col·locarà gel hidroalcohòlic a l'entrada dels centres de treball.

La instrucció també preveu mesures addicionals per al personal de risc i establirà zones d'entrada i sortida diferenciades a les zones comunes per evitar aglomeracions.

El Govern també preveu que es deixin obertes les portes sempre que sigui possible, per utilitzar el mínim les manetes, i que es facin servir preferentment les escales, ja que per pujar en ascensor caldrà utilitzar mascareta.

Així mateix, els departaments també donaran prioritat a la mobilitat de personal, "donant prioritat als desplaçaments a peu, amb bicicleta o en patinet i en vehicle particular", i si es facilita un transport privat col·lectiu, només s'ocuparan un terç dels seients.

La Generalitat aposta per evitar tot tipus de desplaçaments innecessaris i per donar prioritat a la via telemàtica per a tot tipus de reunions.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus