L'actual presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, té moltes paperetes per repetir en el càrrec tot i els intents del sector més afí al president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, per evitar-ho.

Aquest és l'escenari que dibuixen diverses fonts de l'entitat independentista, que aquest dissabte celebrarà, per via telemàtica, el ple constitutiu del nou secretariat nacional, el qual haurà d'escollir els quatre "càrrecs orgànics" de l'organització: presidència, vicepresidència, secretaria i tresoreria.

Aquest mateix dijous l'ANC ha fet públics els resultats definitius de les eleccions celebrades a finals de la setmana passada, calcats als provisionals ja anunciats diumenge.

La més votada en els comicis interns -que han decidit qui són els 77 secretaris nacionals del nou mandat- ha estat la pròpia Paluzie (6.078 suports), seguida per l'exdiputat de la CUP Antonio Baños, (5.283), Montse Soler (4.687), David Fernàndez (4.200) i Adrià Alsina (3.677).

Amb aquests resultats, hi ha pocs dubtes que Paluzie repetirà en el càrrec ja que, a més, des del seu entorn celebren que el nou secretariat nacional és en línies generals més "proper" a ella, a nivell polític i personal, que l'anterior.

Per contra, diverses fonts consideren que Canadell ha "fracassat" en el seu intent de fer pujar Soler a la presidència, tot i que aquest sector segueix movent "cel i terra" per desbancar Paluzie, una actitud que "ha provocat ferides" en el si de l'organització.

Soler es postularà dissabte a presidenta, al mateix temps que Canadell ja s'ha deixat estimar per JxCat com a eventual futur candidat a les llistes al Parlament: uns moviments que han generat "desconcert" a l'entitat independentista.

Baños, per la seva banda, ha defensat en tot moment no voler ocupar cap càrrec i, així, qui apunta a vicepresident és David Fernàndez, amb qui els afins a Paluzie se senten "còmodes" i que procedeix del Cercle Català de Negocis (CCN) , igual que Canadell.

Els "càrrecs orgànics" es trien amb majories superiors als dos terços, de manera que els candidats han de tenir "un perfil transversal" per reunir els suports necessaris i Fernàndez sembla tenir-los.

L'actual vicepresident és Pep Cruanyes, que va ser triat precisament per ser una figura de consens contraposada a les del propi Canadell i David Minoves, proper aquest últim a ERC, que van intentar ocupar aquest càrrec generant un "bloqueig" només resolt amb el nomenament de Cruanyes.

Aquí residirà una altra de les claus de la primera reunió del nou secretariat nacional: serà telemàtica, a causa de la Covid-19, així que serà impossible teixir acords "als passadissos" i es busca arribar al dissabte amb tot pactat per evitar que la trobada s'eternitzi.