La consellera de Salut, Alba Vergés, ha informat avui dilluns que el 27% de residències catalanes encara té algun cas de Covid-19: el 23% estan classificades com taronja -expliquen casos, però també possibilitat d'aïllar-los- i un 4% segueixen sent vermelles -no hi ha capacitat de prevenir contagis-.

Vergés i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, han explicat avui dilluns en roda de premsa les mesures que implementaran a les residències geriàtriques de Catalunya per afrontar eventuals rebrots de l'epidèmia de la Covid-19.

D'aquesta manera, la consellera ha remarcat que el 72% de les residències catalanes ja estan "netes de Covid-19", mentre que un altre 1% està en procés de "reclassificació".

Vergés ha detallat així mateix que s'han efectuat 106.000 proves PCR en centres residencials i ha posat èmfasi que 10.805 majors residents que s'havien contagiat en algun moment amb el virus s'han aconseguit recuperar.

Durant l'emergència de la Covid-19 s'han intervingut 13 residències, en què el Govern ha canviat l'entitat gestora, i s'han traslladat a 2.742 majors a altres geriàtrics.

D'altra banda, 736 residents han anat a llars de familiars durant la pandèmia, dels quals 298 han tornat a residències posteriorment.

S'han habilitat durant la crisi 1.071 noves places en 28 espais diferents i s'ha ingressat a 42 noves persones en els centres.

Durant la pandèmia s'han efectuat 4.500 trasllats de residents a hospitals o centres sociosanitaris, unes 100.000 "intervencions telefòniques" i més de mil presencials.

El Homrani ha dit per la seva part que la llista d'espera per accedir a geriàtrics -que es va paralitzar durant la crisi del coronavirus- ascendeix a 20.800 persones, si bé ha indicat que, d'aquestes, 5.651 "han renunciat una vegada o més a places residencials".