L'Agència Tributària atribueix a Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol Soley, un frau a Hisenda de 16,6 milions d'euros entre el 2002 i el 2012, segons l'informe definitiu remès al jutge de l'Audiència Nacional, José de la Mata, que investiga la fortuna de la família, segons avança El Periódico, del mateix grup editorial de Diari de Girona. El mateix dictamen, de 226 fulls, concreta que els exercicis que van de 2002 a 2006, que sumen més de set milions d'euros, estan prescrits, pels quals no es pot acusar el fill de l'exmandatari de la comissió d'un delicte per aquest període. En canvi, els inspectors si posen a l'ull de l'huracà els sis anys posteriors (2007-2012), amb més de nou milions sota sospita.

Els tècnics d'Hisenda efectuen en el seu informe dues propostes de regularització diferents pel que fa a l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). La primera ofereix com a resultat que Pujol junior en solitari va defraudar el fisc als 16,6 milions d'euros. La segona la calculen sobre la base de la participació no només del fill de l'expresident de la Generalitat, sinó també de la seva exdona Mercè Girones en tres societats. En aquest últim cas, Pujol Ferrusola hauria deixat de pagar a l'Agència Tributària uns 14 milions d'euros i la seva exdona 2,6 milions en el mateix entre el 2002 i el 2012.

Guanys no justificats

L'informe desgrana diferents operacions realitzades per Pujol Ferrusola, així com el "guany patrimonial" no justificat derivat de la titularitat de comptes corrents en l'entitat JP Morgan a Ginebra (Suïssa). Els experts també han analitzat els beneficis aconseguits per l'imputat, a "través de societats interposades", a la venda de la seva participació en la firma Recuperació de Pedreres a la societat FCC Medi Ambient, així com les factures emeses per una de les seves empreses, Imisa, a constructores, com Copisa o al Grup Insolux Corsan, entre altres, que "responen a prestacions de serveis ficticis i que tenen la consideració de guany patrimonial no justificat".

Aquest tipus de factures es van repetint al llarg dels anys, encara que varien les societats a les quals se'ls giren. Algunes d'elles van ser fetes per altres firmes seves, com a Project Màrqueting Cat o Active traslation. Imisa, detalla el document, només ha tingut en la seva nòmina una treballadora que exercia tasques de secretària.

Un altre dels negocis en què els inspectors han detectat un presumpte frau a Hisenda és el guany, també a través de societats interposades, generades per Pujol Ferrusola en la venda efectuada per Nordic ApS de la seva participació en l'entitat Aprilsnow Holding als empresaris Gustavo Buesa, aquest afí a CDC, i Josep Mayola.

Ingressos en efectiu

Per a determinar la quota defraudada, l'Agència Tributària, a més, han investigat els ingressos "en efectiu" efectuats en un compte a Andorra de la qual és titular Pujol júnior i l'origen "no ha justificat". En aquest mateix apartat s'inclou "el guany patrimonial no justificat" derivat de dipòsits efectuats en el compte de l'entitat Claremont Commercial Corp pel fill de l'expresident de la Generalitat.

En l'exercici de l'any 2012, es procedeix a incrementar la base imposable declarada per la renda obtinguda per la venda de les participacions de la firma Terminal Puerto Rosario, que l'entitat Inter Rosario Port Service va declarar exempta en la seva declaració de l'impost de societats de l'any 2012.

Els tècnics subratllen que aquest informe és el "definitiu" i substitueix en "la seva totalitat" al "contingut i a les liquidacions" d'un anterior dictamen emès l'octubre de 2019.