Encara que a Catalunya és tradició celebrar la castanyada, elaborant i menjant panellets, castanyes i moniatos rostits, en els últims temps, la comercial festa de Halloween, d'origen anglosaxó, s'ha fet un espai, especialment entre els més petits. També els joves l'han adoptat, amb les populars festes de disfresses o les atraccions de terror. La idea, en el fons, és explorar una por controlada i divertir-se al màxim.

No obstant això, enguany l'horror és més real que mai i, per tractar d'evitar que s'expandeixi el virus de la covid-19, la Generalitat ha prohibit totes les macrofestes, les revetlles amb ball i disfresses i sobretot els botellons al carrer. De fet, Protecció Civil únicament permet passar aquestes festes en família, amb grups de fins a sis persones, amb les quals es tingui contacte habitual i en espais ben ventilats.

També es prohibeix que els nens vagin de porta en porta fent el «truc o tracte» o els passatges del terror. En qualsevol cas, Protecció Civil recorda que la màscara d'una disfressa no substitueix a la màscara de protecció contra el coronavirus.

Venda de panallets

Tot i això, contràriament al que podria semblar, la prohibició de les macrofestes podria beneficiar les pastisseries. «En ajuntar-se en petit comitè, el client prefereix gastar el mateix que abans pagava per la pastisseria industrial però ara en producte de qualitat, encara que hi hagi menys quantitat, perquè també hi ha menys persones reunides», expliquen fonts del Gremi de Pastisseria de Barcelona. De fet, de la mateixa manera que va passar per Sant Joan, el gremi confia i preveu incrementar les vendes de panellets en un 2,5%.

Els productors han d'extremar aquest any encara més les mesures de seguretat alimentària. De fet, aquest conjunt de mesures són les mateixes que la pastisseria professional aplica des de fa mesos. «A part del conjunt de normes higièniques bàsiques, els pastissers ens hem adaptat a la nova situació, restriccions i demanda. Ara, quan s'acaba l'elaboració d'una remesa de panellets, aquests es col·loquen en safates més petites, s'envasen i es posen darrere d'una mampara protectora», conclouen fonts del gremi.

Per als que, d'altra banda, aprofitin les estones a casa per atrevir-se amb l'elaboració de panellets a casa, el Procicat també llança una sèrie de recomanacions, a part de limitar l'aforament a un màxim de sis persones.

El document estableix com a claus per cuinar aquests típics dolços fer-ho respectant els grups de convivència estable, intensificant la rentada i correcte higiene de mans i envasant els panellets quan estiguin llestos per evitar la contaminació externa. També s'aconsella l'ús de mascareta durant l'elaboració i no compartir els utensilis.